Agensi keselamatan Rusia kata tangkap suspek di Caucasus berhubung serangan pengganas Moscow

(SeaPRwire) –   Agensi keselamatan utama Rusia menyatakan pada Isnin bahawa ia telah memecahkan apa yang dipanggilnya “sel pengganas” yang ahli-ahlinya telah menyediakan senjata dan wang tunai kepada suspek yang disyaki menyerang dewan konsert di Moscow.

Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan, atau FSB, menyatakan bahawa pada Ahad ia menahan empat suspek disyaki ahli sel tersebut di wilayah Dagestan di Caucasus Utara, Rusia.

Agensi itu mendakwa bahawa suspek yang ditahan di Dagestan terlibat dalam menyalurkan dana dan menyediakan senjata kepada penembak yang menyerang dewan konsert di pinggir barat Moscow pada 22 Mac, membunuh 144 orang dalam serangan paling dahsyat di tanah Rusia selama dua dekad.

“Militan yang ditahan secara langsung terlibat dalam pembiayaan pelaku serangan 22 Mac di Moscow dan menyediakan mereka dengan cara keganasan,” kata FSB dalam kenyataan.

Ia menyatakan salah seorang suspek yang ditahan di Dagestan mengaku secara peribadi membawa senjata kepada penyerang Moscow.

FSB melepaskan video menunjukkan salah seorang suspek mengatakan bahawa mereka juga merancang serangan di bandar Kaspiysk di Dagestan. Tidak jelas sama ada pengakuan dua tersebut datang dari orang yang sama.

Agensi itu menyatakan suspek adalah warga asing, tanpa menyatakan kewarganegaraan mereka. Suspek disyaki menyerang dewan konsert Moscow yang ditangkap beberapa jam selepas serangan 22 Mac adalah warganegara negara Asia Tengah Tajikistan.

Penangkapan empat suspek di Dagestan mengikuti penangkapan empat suspek disyaki penembak dan tujuh orang lain yang dituduh terlibat dalam serangan.

Sebuah cabang Kumpulan Negara Islam mengaku bertanggungjawab terhadap serangan itu. mengakui bahawa “Islamis radikal” menjalankan serbuan, tetapi mendakwa – tanpa menyediakan bukti – bahawa Ukraine dan Barat terlibat, walaupun Kiev membantah dengan keras.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.