Afrika Selatan melancarkan serbuan untuk menyahasaskan sindiket penyeludupan arang batu di tengah krisis elektrik

Otoriti Afrika Selatan mengatakan mereka telah mengadakan serbuan di lima wilayah pada Khamis untuk memecahkan sindiket penyeludupan arang batu yang mereka salahkan kerana mencuri lebih daripada $26 juta arang batu, merosakkan loji kuasa milik negara dan menyumbang kepada krisis elektrik.

Kumpulan jenayah mengalihkan trak membawa arang batu berkualiti tinggi ke loji kuasa, mencuri arang batu untuk dijual, dan menggantikannya dengan produk substandard, kata kenyataan agensi kutipan cukai dan hasil negara.

Arang batu substandard telah menyebabkan kerosakan yang melumpuhkan kepada loji kuasa negara, kata pihak berkuasa.

Jabatan Kutipan Hasil Afrika Selatan bekerjasama dengan agensi penguatkuasaan undang-undang lain untuk menjalankan operasi cari dan rampas di wilayah Gauteng, Mpumalanga, KwaZulu-Natal, Free State dan Limpopo. Tiada tangkapan dilakukan sehingga kini, kata jurucakap polis kebangsaan Brig. Athlenda Mathe.

Ekonomi paling maju di Afrika ini sedang menghadapi krisis kuasa yang menyebabkan pemadaman berjadual kerana loji kuasa arang batunya tidak menghasilkan cukup elektrik untuk 62 juta penduduk negara.

Syarikat kuasa awam milik negara, Eskom, menghasilkan kira-kira 95% elektrik Afrika Selatan.

Pemadaman elektrik secara besar-besaran disebabkan oleh tahun-tahun rasuah dan pengurusan yang lemah di Eskom, walaupun pihak berkuasa juga mengatakan sindiket jenayah yang disyaki telah beroperasi selama bertahun-tahun di sekitar rantaian bekalan loji kuasa Eskom.

Suspek yang terlibat dalam sindiket termasuk bekas pekerja Eskom, kata agensi kutipan cukai.

Penukaran arang batu yang ditujukan untuk loji milik negara telah memperburuk krisis elektrik negara, kata agensi itu.

“Arang batu berkualiti rendah merosakkan infrastruktur di loji kuasa Eskom, yang merupakan faktor utama yang melumpuhkan keupayaan syarikat kuasa untuk menjana elektrik bagi grid Afrika Selatan,” katanya.

Afrika Selatan mengalami pemadaman elektrik terburuk pada awal tahun ini apabila rumah dan perniagaan tidak mendapat bekalan elektrik selama lebih lapan jam sehari. Bekalan biasanya dipotong selama dua jam yang disebarkan sepanjang hari. Pemadaman telah mereda dalam minggu-minggu kebelakangan ini tetapi pakar tenaga mengatakan pemadaman akan berterusan sehingga akhir 2024.

Krisis elektrik telah memberi kesan buruk kepada ekonomi Afrika Selatan, yang hanya dijangka tumbuh kurang daripada 1% tahun ini.

Ia juga telah menjadi isu politik bagi parti pemerintah Kongres Kebangsaan Afrika, yang telah berkuasa sejak berakhirnya apartheid pada 1994 dan secara besar-besaran disalahkan atas masalah di Eskom dan entiti milik negara yang lain.

Afrika Selatan akan mengadakan pilihan raya negara pada tahun depan, apabila krisis kuasa dijangka menjadi isu utama bagi pengundi.