Afrika Selatan akan membina loji nuklear baru, tetapi tentangan menimbulkan kebimbangan mengenai kaitan dengan Rusia

(SeaPRwire) –   Kerajaan mengumumkan rancangan pada Selasa untuk membina loji kuasa nuklear baru untuk menjana lebih elektrik di tengah krisis tenaga dan pemadaman elektrik kerap di ekonomi paling maju di benua Afrika.

Langkah untuk menjemput tawaran untuk membina stesen – yang akan mengambil masa sekurang-kurangnya sepuluh tahun untuk siap, menurut pegawai – segera dikritik oleh parti pembangkang utama, yang menyatakan bahawa agensi tenaga nuklear milik negara Rusia Rosatom adalah “rakan kongsi yang disukai” Kerajaan Afrika Selatan.

Pegawai kerajaan tidak menamakan sebarang pesaing berpotensi dan hanya menggariskan permulaan proses itu.

Tetapi kritikan oleh Democratic Alliance berkaitan dengan perjanjian tenaga nuklear besar yang ditandatangani Afrika Selatan pada 2014 bernilai lebih kurang $76 bilion yang dilindungi kerahsiaan dan dibatalkan oleh mahkamah Afrika Selatan pada 2017 kerana menyalahi undang-undang dan tidak berperlembagaan. Ia tercemar dengan dakwaan rasuah besar-besaran dan ditandatangani di bawah kepimpinan bekas Presiden Afrika Selatan Jacob Zuma, yang kini berada di mahkamah atas tuduhan rasuah tidak berkaitan.

Rancangan untuk stesen kuasa baru datang sehari selepas kerajaan Afrika Selatan meluluskan perjanjian dengan bank Rusia Gazprombank untuk memulakan semula kilang minyak gas ke cecair di pantai selatan Afrika Selatan, yang telah berhenti beroperasi sejak 2020. Gazprombank tergolong dalam beberapa institusi kewangan Rusia yang disanksi oleh Amerika Syarikat.

Kerajaan Afrika Selatan berkata bahawa Gazprombank “akan berkongsi risiko dan ganjaran pemulihan kilang” sebaik sahaja butiran perjanjian diselesaikan, yang dijangka pada April.

Afrika Selatan kini mempunyai satu loji tenaga nuklear, Stesen Kuasa Nuklear Koeberg, kira-kira 31 batu di utara Cape Town. Ia satu-satunya di benua Afrika.

Banyak negara lain, termasuk Burkina Faso, Mali, Zimbabwe, Rwanda, Burundi, Ethiopia dan Mesir telah dikaitkan dengan perjanjian tenaga nuklear dengan Rusia atau mempunyai perjanjian untuk membina loji kuasa nuklear.

Banyak bahagian Afrika mengalami bekalan elektrik yang tidak boleh dipercayai, memberikan peluang kepada perniagaan nuklear Rusia, tetapi juga memberikan peluang kepada Rusia untuk meluaskan pengaruh politiknya di benua itu berikutan runtuhnya hubungannya dengan Barat atas peperangan di Ukraine.

Zizamele Mbambo, timbalan pengarah jurutera tenaga nuklear dalam Jabatan Sumber Mineral dan Tenaga kerajaan Afrika Selatan, berkata proses tender untuk stesen kuasa baru akan terbuka dan telus dan telah diluluskan oleh pengawal energi. Stesen itu akan siap pada 2032 atau 2033 paling awal, katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.