Adik Kim Jong Un adalah ‘wanita paling berbahaya di dunia,’ pakar kata: Inilah sebabnya

Seorang pakar Korea Utara membincangkan dengan Digital mengapa adik Kim Jong Un, Kim Yo Jong, adalah “wanita paling berbahaya di dunia” selepas kemunculan mengejutkan di Rusia minggu lepas.

“Saya berhujah bahawa Kim Yo Jong hari ini memang wanita paling berbahaya di dunia dalam semua sejarah Korea, mungkin sejarah dunia,” kata Sung-Yoon Lee, profesor di Sekolah Fletcher di Universiti Tufts.

“Walaupun dia agak muda – dia akan berusia 36 pada akhir September – dia adalah seorang wanita yang membawa, tentunya, imej yang lebih lembut kepada fasad ganas, chauvinistic, didominasi lelaki negaranya,” katanya. “Dia perlu diambil sangat serius.”

Lee ialah pengarang “The Sister,” yang menjejaki kenaikan kuasa Yo Jong sebagai “timbalan de facto” kepada pemimpin agung kerajaan pengasingan.

Kim Yo Jong membuat penampilan awam pertamanya pada 2011 bersama bapanya, Kim Jong Il, tetapi kekal sebagai tokoh latar belakang sehingga dia muncul di Sukan Olimpik Musim Sejuk di Pyeongchang, Korea Selatan, pada 2018. Dia kemudian beberapa bulan kemudian mengiringi abangnya ke pertemuan bersejarah dengan Presiden Korea Selatan Moon Jae-in.

Baru-baru ini dia mengiringi abangnya ke Rusia untuk pertemuan dengan Vladimir Putin, melawat Vostochny Cosmodrome sebelum pertemuan antara dua pemimpin itu.

Para penganalisis telah mengenal pasti Kim Yo Jong sebagai pengganti yang berpotensi kepada abangnya, dan Lee percaya dia mungkin berkhidmat sebagai regen kepada anak-anak abangnya yang dikhabarkan sehingga mereka cukup umur untuk mengambil kuasa – walaupun itu mencipta sedikit ketegangan.

Lee mengakui bahawa jika ada “sedikit ketegangan dengan bibik” maka dia akan “mengingati musim sejuk yang sejuk dan pahit pada 2013 apabila dia dan abangnya menghukum mati bapa saudara mereka.”

Kim Yo Jong dan abangnya semakin kerap bekerjasama sepanjang tahun, bermula dengan pembunuhan bapa saudara mereka yang telah “bertepuk tangan setengah hati” ketika berada di hadapan pemimpin agung – hanya salah satu daripada beberapa jenayah yang media negara tuduh beliau menggunakan tindakan “sombong” yang memicu “kemarahan menara anggota perkhidmatan dan rakyat kami”.

Berikutan penampilan awamnya di luar negara di Korea Selatan, dia telah membuat pengisytiharan berani bagi pihak abangnya dan kerajaannya – sekurang-kurangnya 40 penyataan bertulis, serta memerintahkan pemusnahan pejabat perhubungan bersama yang terletak di wilayah Korea Utara.

Lee menerangkan bahawa kuasa ini sangat merisaukan kerana ia mungkin memberikannya kuasa – walaupun secara bersama dengan abangnya – ke atas arsenal senjata nuklear negara itu, yang dirujuk dalam beberapa kenyataan tahun lalu ketika mengancam Korea Selatan jika ia “melepaskan walau satu peluru di dalam wilayah Korea Utara.”

“Kami tidak pernah melihat ini di Korea Utara, dalam sejarah Korea, dalam sejarah dunia, seorang wanita co-despotess – seorang pemimpin wanita bersama rejim jenayah – mengeluarkan ancaman nuklear dan mengatakan bahawa saya mempunyai kuasa untuk meledakkan anda, sebuah negara jiran yang damai dan demokratik di Korea Selatan,” kata Lee.

Menyelidik subjek dari salah satu negara paling rahsia di planet ini terbukti sukar, tetapi Lee mengatasi “kesukaran yang besar” dengan bantuan pelajar siswazah untuk menyelidik “setiap rujukan tunggal kepada Kim Yo Jong” dalam laporan Cina dan juga di Taiwan, kenyataan rasmi dari Korea Utara dan “ratusan jam” video Korea Utara.

“Dari semua video, gambar dan kenyataan Korea Utara dan sebagainya, saya melihat Kim Yo Jong menduduki kedudukan yang sangat berkuasa secara unik dalam hierarki negaranya,” kata Lee. “Saya juga telah mewawancara beberapa orang yang telah bertemu dengannya dan dapat memperoleh beberapa pandangan tentang keperibadiannya dan sebagainya, tetapi saya akan mengakui bahawa terdapat batasan untuk buku saya dan secara umum untuk mengkaji Korea Utara.”

Penyelidikannya menghasilkan penemuan yang menarik, seperti ketegangan yang timbul daripada seorang pemimpin wanita yang berkuasa dalam budaya dan masyarakat yang sangat “chauvinistic, didominasi lelaki,” yang Lee berhujah akan jatuh “kedua untuk mengekalkan pemerintahan dalam keluarga diraja.”

“Korea Utara sendiri, kewujudannya mengejutkan kerana ia negara yang sangat unik – begitu unik, begitu tidak konvensional sehingga saya kerap merujuk Korea Utara sebagai unik secara unik,” kata Lee. “Korea Utara benar-benar berbeza.”

Lee menjangkakan Korea Utara boleh memperalat Kim Yo Jong, menghantarnya ke mesyuarat dengan presiden atau di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, yang akan meletakkan badan-badan pemerintah itu dalam kedudukan yang canggung dengan menerimanya atau kelihatan “keanak-anakan” atas fakta dia seorang wanita, seterusnya mengukuhkan kuasa dan pengaruhnya.

“Apabila dia berkata, ‘OK, mari bincang tentang pelucutan senjata nuklear atau normalisasi hubungan diplomatik,’ ramai daripada kita akan cenderung untuk mahu mempercayainya hanya kerana dia seorang wanita,” katanya. “Jadi, dia ambisius, dia bijak, dia kejam dan, oleh itu, kita perlu mengambilnya sangat serius dan jangan meremehkannya.”