9 warga Amerika terbunuh dalam serangan Hamas ke atas Israel: Jabatan Negara

Jabatan Negara mengatakan sekurang-kurangnya sembilan warga Amerika telah terbunuh oleh serangan Hamas ke atas Israel, telah disahkan.

Media Israel juga melaporkan sekurang-kurangnya 800 orang Israel telah meninggal sejak Sabtu, apabila kumpulan pengganas itu mula melancarkan serangan ke atas negara itu.

“Pada masa ini, kami boleh mengesahkan kematian sembilan warga Amerika,” seorang jurucakap Kedutaan AS di Israel memberitahu . “Kami mengucapkan takziah yang paling mendalam kepada mangsa dan kepada keluarga semua yang terjejas.”

“Kami terus memantau keadaan dengan teliti dan kekal berhubung dengan rakan kongsi Israel kami dan pihak berkuasa tempatan,” tambah jurucakap itu. “Kami berhubung dengan keluarga dan memberikan semua bantuan konsular yang sesuai.”

Digital telah menghubungi Jabatan Negara untuk mendapatkan komen lanjut.

Dalam temu bual di MSNBC, jurucakap Jabatan Negara Matthew Miller menyatakan bahawa terdapat juga “laporan tentang warga Amerika yang tidak diketahui keberadaannya.”

“Kami terus berusaha untuk mengesahkan bilangan itu dan untuk mencuba mengesan mereka yang hilang,” tambahnya. “Kami tidak mempunyai maklumat kukuh tentang bilangan atau di mana mereka mungkin berada.”

Bandar-bandar selatan Israel Ashdod dan Ashkelon telah diserang dengan serangan baru pada hari Isnin.

Mangsa terus meningkat ketika tentera Israel mengambil semula kawalan kawasan sekitar sempadan Gaza.

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah mengerah puluhan ribu tentera ke rantau itu, dan pegawai tentera telah mengisytiharkan mereka akan “membunuh setiap pengganas di Israel.”

Pasukan Israel merebut semula kawasan berhampiran Jalur Gaza yang telah diserbu dalam infiltrasi besar-besaran Hamas pada hujung minggu, lapor Reuters. Pasukan Pertahanan Israel mengembalikan kawalan komuniti tetapi pertempuran terpencil kekal di seluruh negara, kata jurucakap tentera pada hari Isnin.

‘ Anders Hagstrom menyumbang kepada laporan ini.