9 kanak-kanak terbunuh apabila periuk api lama meletup berhampiran kampung di Afghanistan

(SeaPRwire) –   Sebuah periuk api lama yang dijumpai kanak-kanak bermain dengan meletup, membunuh sembilan kanak-kanak, kata jurucakap Taliban Isnin.

Periuk api itu, yang ditemui kanak-kanak berhampiran kampung mereka di daerah Gero di wilayah Ghazni, dari dekad yang lalu, kata Hamidullah Nisar, pengarah jabatan maklumat dan budaya di Ghazni.

Beliau berkata letupan Ahad membunuh lima budak lelaki dan empat budak perempuan berusia 5 hingga 10 tahun.

Afghanistan telah menderita dekad .

Negara itu kekal sangat berbahaya untuk kanak-kanak yang mengumpul logam sisa untuk dijual bagi menyokong keluarga mereka.

Banyak terbunuh atau cedera apabila mereka bertembung dengan peralatan tak digunakan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.