8 orang terkena renjatan elektrik ketika hujan lebat dan banjir melanda penempatan Afrika Selatan

Lapan orang termasuk empat kanak-kanak telah maut akibat renjatan elektrik dalam dua kejadian berasingan selepas beberapa hari hujan lebat menyebabkan banjir di penempatan tidak formal berhampiran bandar Afrika Selatan Cape Town, perkhidmatan kecemasan berkata pada hari Selasa.

Empat orang maut di penempatan Driftsands di pinggir timur luar bandar, perkhidmatan Pengurusan Risiko Bencana Cape Town berkata dalam satu kenyataan, kerana banjir menyebabkan masalah dengan sambungan elektrik.

Banyak rumah di kawasan setinggan di pinggir bandar Afrika Selatan kedua terbesar mempunyai sambungan elektrik sementara, di mana orang menyambungkan rumah atau gubuk mereka ke talian kuasa yang sedia ada sendiri. Ia adalah haram dan berbahaya, tetapi agak meluas.

Barisan ribut melanda kawasan Cape Town dan wilayah Western Cape yang lebih besar selama tiga hari, menyebabkan sungai melimpah tebingnya dan membanjiri kawasan perumahan dan jalan raya utama, di kawasan pantai dan pedalaman. Beratus-ratus telah dipindahkan.

Gangguan bekalan elektrik yang disebabkan oleh cuaca meninggalkan lebih 80,000 pelanggan di seluruh wilayah tanpa bekalan elektrik, kata utiliti kuasa kebangsaan. Itu telah dikurangkan kepada 15,000 pada hari Selasa apabila hujan reda.

Pegawai tempatan berkata tiga orang maut selepas mereka dihanyutkan oleh air banjir di kawasan pertanian Overberg, hanya lebih 60 batu di timur Cape Town. Kawasan itu adalah salah satu kawasan penanaman gandum paling penting di Afrika Selatan. Ada kebimbangan tentang kerosakan besar kepada tanaman dan infrastruktur akibat banjir.

Ribut yang disebabkan oleh front sejuk adalah perkara biasa di kawasan Cape Town dan wilayah Western Cape. Front sejuk pada bulan Jun menyebabkan kira-kira $50 juta kerugian kepada sektor pertanian di Western Cape, menurut kerajaan wilayah.