8 militan maut selepas Pakistan menangkis serangan pemisah berhampiran pelabuhan China-dibiayai

(SeaPRwire) –   Pasukan keselamatan Pakistan Rabu membunuh sekurang-kurangnya lapan pemberontak ketika menangkis serangan oleh kumpulan pemisah terhadap bangunan kerajaan yang besar di luar pelabuhan Gwadar yang dibiayai China di barat daya yang tidak stabil, menurut pegawai.

Tiga pasukan keselamatan juga terbunuh dalam tembak menembak yang berikutnya. Semua pekerja di pelabuhan di wilayah Baluchistan selamat, kata pegawai itu.

Pegawai tempatan Mohammad Mohsin berkata serangan itu bermula apabila seorang pengebom bunuh diri meletupkan kenderaan yang dipasang dengan bahan letupan berhampiran kompleks Gwadar Port Authority. Diikuti oleh penembak bersenjatakan bom tangan yang menyerang pasukan keselamatan.

“Pasukan keselamatan kami dengan cepat dan segera membalas tembakan dan membunuh kesemua lapan pengganas itu,” katanya.

Perdana Menteri Pakistan Shehbaz Sharif dan Menteri Dalam Negeri Mohsin Naqvi dalam kenyataan berasingan memuji pasukan keselamatan kerana menangkis serangan itu, yang didakwa oleh kumpulan haram BLA. BLA mahu kemerdekaan daripada kerajaan pusat di Islamabad.

Walaupun kerajaan mengatakan ia telah menumpaskan pemberontakan di wilayah itu, keganasan masih berterusan.

Quetta ialah ibu negeri wilayah Baluchistan, di mana militan Islam juga mempunyai kehadiran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.