74 orang migran ditemui di atas sebuah kapal kayu di Laut Mediterranean, kata pengawal pantai Greece

(SeaPRwire) –   Ditemui dalam bot kayu di Laut Mediterranean antara Afrika Utara dan Eropah Selatan telah dihantar ke pulau Yunani Kreta, kata pihak pengawal pantai Yunani Isnin.

Bot itu dengan 74 orang di atasnya ditemui 25 batu nautika selatan pulau Yunani kecil Gavdos pada malam Ahad, kata pihak pengawal pantai, menambah bot patrol membawa 73 lelaki dan seorang wanita ke Kreta.

Belum jelas di mana atau bila bot itu dilancarkan atau negara-negara peserta berasal.

Yunani merupakan salah satu pintu masuk utama ke untuk orang yang melarikan diri daripada konflik dan kemiskinan di Timur Tengah, Afrika dan Asia.

Gavdos, yang terletak 27 batu nautika selatan Kreta, dan pantai selatan Kreta telah menyaksikan peningkatan kedatangan pendatang haram beberapa bulan kebelakangan ini. Dalam beberapa kes, kata pihak pengawal pantai mereka telah menyeberangi Mediterranean dari pelabuhan Libya timur Tobruk, dengan membayar kumpulan penyeludupan sehingga $5,000 setiap orang.

Lonjakan itu telah menambah beban ke atas pihak berkuasa di Gavdos, musim panas kira-kira 11 batu persegi dalam keluasan yang hanya mempunyai beberapa puluh penduduk di luar musim.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.