73 hilang selepas bot terbalik di utara Nigeria

Lebih daripada 70 orang dilaporkan hilang pada Isnin selepas sebuah bot terbalik di utara Nigeria, menurut pihak berkuasa yang mengutuk kejadian bot tenggelam yang kerap berlaku di negara penduduk teramai Afrika.

Bot itu membawa peniaga yang pulang dari pasar ikan di daerah Ardo-Kola, negeri Taraba pada petang Sabtu lalu apabila terbalik di Sungai Benue, salah satu sungai terbesar di Nigeria, kata Perkhidmatan Kecemasan Kebangsaan.

Lebih 100 penumpang berada di atas bot itu dan 14 diselamatkan manakala 17 mayat telah dijumpai dan 73 orang lagi dilaporkan hilang, kata Ketua Agensi Pengurusan Kecemasan Kebangsaan Nigeria, Ladan Ayuba, kepada The Associated Press.

Gabenor Taraba, Agbu Kefas, menyifatkan kemalangan itu sebagai “tragedi besar” dan mengarahkan penggunaan pelampung keselamatan bagi penumpang bot. “Sumber air kami, yang merupakan salah satu yang terpanjang di rantau ini, sepatutnya menjadi sumber kekayaan dan bukan maut,” kata kenyataan pejabat gabenor pada Isnin.

Kemalangan bot kerap berlaku di komuniti terpencil di seluruh negara Afrika Barat. Ini merupakan kemalangan ketiga melibatkan lebih 100 penumpang dalam tempoh empat bulan. Kebanyakannya disebabkan kebanjiran penumpang. Jalan raya yang baik sering kurang di kawasan tersebut.

Pihak berkuasa sedang menyiasat sebab kemalangan itu, kata Jurucakap Polis Taraba, Usman Abdullahi. Penduduk tempatan dan nelayan membantu agensi penyelamat.

Abdullahi berkata, beliau bimbang operasi mungkin berlarutan selama beberapa hari kerana arus sungai kini pada tahap tertinggi.

“Kami tidak menjangkakan dapat menjumpai mayat di sini,” katanya.