700 Pekerja Airbus Mengalami Sakit Selepas Majlis Makan Malam Krismas Mewah di Perancis: ‘Lebih Teruk daripada Bersalin’

(SeaPRwire) –   700 pekerja dengan dilaporkan menjadi sakit selepas syarikat menganjurkan majlis makan malam Krismas gourmet di Perancis: ‘Lebih teruk daripada melahirkan’

Pihak berkuasa kesihatan Perancis telah melancarkan siasatan ke atas insiden itu selepas 700 daripada 2,600 orang yang hadir ke majlis makan malam itu jatuh sakit dengan “tanda-tanda klinikal muntah dan/atau cirit-birit” selepas majlis makan malam pada 14 Disember, dengan pekerja menjadi sakit kira-kira 24 hingga 48 jam selepas majlis makan malam, mengikut The Guardian.

Airbus Atlantic menganjurkan majlis itu di sebuah restoran di tapaknya, terletak di Montoir-de-Bretagne, yang berada di .

Makanan termasuk ketam, tiram, gone gars, dan tournedos, yang termasuk hidangan pencuci mulut seperti mousse coklat hazelnut dan log ais krim.

Pegawai kesihatan awam Perancis berkata mereka belum menentukan punca apa yang memicu penyakit itu.

Seorang pekerja yang dikenali sebagai Nolwenn memberitahu akhbar Ouest-France bahawa penyakit itu sangat menyakitkan.

“Saya mengalami kekejangan dan sakit kepala seperti yang tidak pernah saya alami sebelum ini. Ia lebih teruk daripada melahirkan,” kata Nolwenn.

Jurucakap Airbus Atlantic memberitahu pihak akhbar bahawa tiada seorang pun “sakit teruk.”

“Kes ini kini dikendalikan oleh pihak berkuasa kesihatan, yang memimpin siasatan,” kata jurucakap itu.

Setiausaha jawatankuasa pekerja Airbus Atlantic, Jean-Claude Iribarren, memberitahu akhbar bahawa makanan itu disediakan oleh kantin syarikat.

“Orang terlalu tergesa-gesa tentang punca-punca. Kami dikehendaki menyimpan sampel setiap produk yang disajikan di restoran. Mereka akan dianalisis oleh ARS [pihak berkuasa kesihatan]. Siasatan akan mengambil beberapa hari lagi,” kata Iribarren.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.