68 kematian kanak-kanak dikaitkan dengan sirap batuk tercemar sebagai pegawai Uzbekistan menjatuhkan hukuman ke atas 23 orang

(SeaPRwire) –   Mahkamah di Uzbekistan telah menjatuhkan hukuman penjara ke atas 23 orang pada Isnin lalu berkaitan dengan kematian 68 kanak-kanak yang berkaitan dengan sirap batuk yang tercemar yang dihasilkan oleh Marion Biotech India, berikutan perbicaraan selama enam bulan.

Sebelum ini melaporkan 65 kematian yang berkaitan dengan ubat-ubatan tersebut, tetapi pada bulan lepas pendakwa di mahkamah bandar Tashkent telah mengemaskini jumlah kematian dan menyatakan dua orang lagi telah didakwa semasa perbicaraan.

Para tertuduh, termasuk seorang warganegara India, menghadapi hukuman berjangkauan antara dua hingga 20 tahun penjara. Mereka didapati bersalah atas pengelakan cukai, jualan ubat-ubatan bawah standard atau palsu, penyalahgunaan jawatan, kelalaian, pemalsuan, dan rasuah.

Singh Raghvendra Pratar, seorang pengarah eksekutif Quramax Medical, sebuah syarikat yang menghasilkan ubat-ubatan oleh Marion Biotech India di Uzbekistan, telah diberikan hukuman penjara terpanjang – 20 tahun.

Mantan pegawai kanan senior yang bertanggungjawab untuk lesen ubat-ubatan yang diimport juga dikenakan hukuman penjara yang panjang.

Mahkamah memutuskan bahawa pampasan bernilai $80,000 (1 bilion sum Uzbek) akan dibayar kepada setiap keluarga daripada 68 kanak-kanak yang meninggal dunia akibat pengambilan sirap tersebut, serta kepada empat kanak-kanak lain yang menjadi cacat.

Ibu bapa lapan kanak-kanak lain yang terjejas oleh ubat tersebut akan menerima antara $16,000 hingga $40,000. Wang pampasan akan dikutip daripada tujuh daripada pesalah yang dijatuhkan hukuman, keputusan mahkamah itu menyatakan, mengikut kenyataan Mahkamah Agung.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.