6 terbunuh, termasuk 5 warganegara Cina, dalam serangan bom bunuh diri di barat laut Pakistan, kata polis

(SeaPRwire) –   Seorang pengebom membunuh diri menghentam kenderaan berbahan letupan ke dalam kenderaan Selasa, membunuh lima warganegara Cina dan pemandu Pakistan mereka, kata polis dan pegawai kerajaan.

Serangan itu berlaku di Shangla, sebuah daerah di wilayah Khyber Pakhtunkhwa, ketua polis tempatan Bakhat Zahir berkata. Beliau menambah lima orang yang terbunuh adalah pekerja pembinaan dan jurutera yang menuju ke Projek Empangan Dasu, projek hidroelektrik terbesar di Pakistan, di mana mereka bekerja.

Wilayah Khyber Pakhtunkhwa . Taliban Pakistan telah meningkatkan serangan di sana dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Pihak berkuasa berkata mayat dibawa ke hospital berhampiran, dan bahawa pasukan keselamatan memulakan pencarian besar-besaran di kawasan itu untuk mencari rakan kongsi. Polis juga melancarkan siasatan ke atas serangan itu.

Serangan Selasa itu datang kurang daripada seminggu selepas pasukan keselamatan Pakistan membunuh lapan militan Pembebasan Baluchistan yang membuka api ke atas konvoi membawa warganegara Cina di luar Pelabuhan Gwadar yang dibiayai Cina di wilayah Baluchistan barat daya yang tidak stabil.

BLA mahu kemerdekaan daripada kerajaan pusat di Islamabad.

Menteri Dalam Negeri Pakistan Mohsin Naqvi mengutuk serangan itu dalam kenyataan Selasa dan menawarkan takziah kepada keluarga mangsa. Beliau menulis: “Musuh menyerang warganegara Cina yang merupakan kawan Pakistan,” tanpa menjelaskan siapa yang dimaksudkannya. Beliau juga bersumpah akan “menangani dengan tangan besi” mereka yang bertanggungjawab, dan menyatakan harapan serangan itu tidak akan memberi kesan negatif kepada hubungan Pakistan-Cina.

Naqvi juga melawat kedutaan Cina di ibu negara, Islamabad, di mana beliau memaklumkan duta besar Cina, Jiang Zaidong, mengenai serangan, dengan janji siasatan penuh, mengikut kementerian dalam negeri.

Ribuan warganegara Cina bekerja di Shangla untuk projek berkaitan Koridor Ekonomi Cina-Pakistan yang merangkumi pelbagai projek gergasi seperti pembinaan jalan raya, loji janakuasa dan pertanian.

CPEC, juga dikenali sebagai Projek Landasan Satu, merupakan tulang belakang kerajaan Pakistan yang kekurangan wang tunai, kini menghadapi salah satu krisis ekonomi terburuk. Ia merupakan sebahagian daripada Inisiatif Jalur dan Landasan China, usaha global bertujuan untuk merekonstruksi Jalan Sutera dan menghubungkan China ke semua penjuru Asia.

bekerja di projek berkaitan CPEC di Pakistan telah diserang dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Pada Julai 2021, sekurang-kurangnya 13 orang, termasuk sembilan warganegara Cina, terbunuh apabila pengebom bunuh diri meletupkan kenderaannya berhampiran bas membawa beberapa jurutera dan pekerja Cina dan Pakistan, menyebabkan syarikat Cina menangguhkan kerja pada masa itu.

Sejak itu, Pakistan telah memperkukuh keselamatan di projek berkaitan CPEC.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.