6 rakyat Palestin terbunuh dalam pertempuran terbaru melawan Israel di Tebing Barat, Jalur Gaza

Operasi tentera Israel di Tebing Barat yang diduduki dan kekacauan di Jalur Gaza telah menyebabkan enam orang Palestin terbunuh, pegawai kesihatan Palestin berkata pada hari Rabu, peningkatan terbaru dalam gelombang keganasan yang telah menggugat rantau ini selama lebih setahun. Sekurang-kurangnya tiga daripada mereka yang terbunuh didakwa sebagai pejuang militant.

Jumlah kematian dari peningkatan terbaru ini berdiri pada empat lewat hari Selasa. Tetapi pada hari Rabu Kementerian Kesihatan Palestin menaikkannya, mengatakan serbuan Israel ke kem pelarian Jenin di Tebing Barat utara telah membunuh empat orang dan mencederakan sekitar 30 orang lain, sementara serbuan di kem pelarian yang berasingan membunuh seorang Palestin yang lain. Seorang Palestin keenam terbunuh oleh tembakan Israel dalam kekacauan di Jalur Gaza, pegawai berkata.

Kekerasan mematikan antara Israel dan rakyat Palestin selama setahun setengah yang lalu telah meningkat ke tahap yang tidak pernah terjadi di Tebing Barat dalam dua dekad. Israel telah meningkatkan serangannya ke kawasan Palestin dan serangan Palestin terhadap orang Israel semakin meningkat. Ketegangan juga kelihatan merebak ke Gaza.

Tentera Israel berkata pada hari Rabu bahawa askar membuka tembakan ke arah seorang Palestin yang melemparkan bahan letupan kepada mereka ketika mereka berada dalam serbuan penangkapan pada waktu malam di kem pelarian Aqabat Jabr. Kem itu, berdekatan bandar Palestin Jericho, telah muncul sebagai salah satu titik tumpuan serbuan Israel.

Kementerian Kesihatan Palestin berkata pasukan Israel membunuh Dhargham al-Akhras berusia 19 tahun dalam serbuan itu.

Pertumpahan darah di kem Jenin beberapa jam sebelumnya adalah yang terbaru di kubu kuat pejuang Palestin di mana tentera Israel kerap menjalankan serbuan mematikan. Pada bulan Julai, Israel melancarkan operasi paling intensifnya di Tebing Barat dalam hampir dua dekad, meninggalkan kemusnahan meluas di kem itu.

Tentera berkata bahawa pasukan menjalankan serangan jarang berlaku pada hari Selasa dengan drone bunuh diri semasa operasi itu dan bertukar tembakan dengan pengganas di Jenin. Semasa meninggalkan kem itu, tentera berkata, bahan letupan meletup di bawah sebuah trak tentera ketika pengganas membuka tembakan, merosakkan kenderaan itu. Tiada askar cedera.

Tiga daripada mereka yang terbunuh di Jenin didakwa sebagai ahli kumpulan militant Hamas atau Jihad Islam Palestin dan dikenali sebagai Mahmoud al-Sadi, 23, Mahmoud Ararawi, 24, dan Ata Yasser Musa, 29.

Video yang dipos di media sosial menunjukkan jururawat memunggah yang cedera di hospital, sementara dalam video lain, letupan dan tembakan terdengar bergema di kem itu. Ketika askar Israel berundur, sekumpulan pemuda berseru: “Wahai kamu yang bertanya, siapa kami? Kami adalah Briged Jenin.”

Selepas tentera Israel berundur dari kem Jenin, puluhan pengganas dan penduduk mencurahkan ke jalan raya untuk memprotes terhadap Pihak Berkuasa Palestin dan kegagalannya melindungi mereka, menurut rakaman yang dikongsi oleh penduduk.

Israel berkata serbuan itu bertujuan untuk membongkar rangkaian militant dan menggagalkan serangan masa depan.

Sekitar 190 orang Palestin telah terbunuh di Tebing Barat sejak awal tahun, menurut pengiraan The Associated Press. Israel berkata kebanyakan yang terbunuh adalah militant, tetapi belia yang memprotes serbuan dan orang lain yang tidak terlibat dalam pertembungan juga telah terbunuh.

Sekurang-kurangnya 31 orang telah terbunuh dalam serangan Palestin terhadap orang Israel sejak awal 2023.

Dalam keganasan Gaza, pegawai kesihatan berkata tentera Israel membunuh seorang Palestin berusia 25 tahun di sepanjang sempadan bergolak dengan Israel ketika belia melancarkan protes ganas di pagar pemisah.

Kekacauan seminggu lalu telah meningkatkan ketegangan dan mendorong Israel melarang ribuan pekerja Palestin dari enklaf miskin itu masuk.

Selama seminggu lalu, puluhan orang Palestin – membakar tayar dan melemparkan alat letupan kepada askar Israel – telah mengalir ke pagar pemisah Israel dari Gaza, yang telah dikenakan sekatan Israel-Mesir sejak 2007. Israel berkata sekatan itu diperlukan untuk menghalang kumpulan militant Hamas yang memerintah daripada mempersenjatai diri.

Hamas berkata belia telah mengatur protes sebagai tindak balas kepada provokasi Israel.

Israel menawan Tebing Barat, Jerusalem Timur dan Jalur Gaza dalam perang Timur Tengah 1967. Palestin menginginkan wilayah itu untuk negara merdeka yang diharapkan.