6 biarawati diculik di Haiti yang didominasi geng

(SeaPRwire) –   Enam biarawati diculik Jumaat ketika mereka dalam perjalanan dalam bas melalui ibu negara, menurut pemimpin agama.

Biarawati itu ditemani oleh bilangan tidak tentu orang tidak dikenali yang juga diculik, menurut kenyataan oleh Persidangan Haitian Paderi. Ia berkata biarawati itu dari Kongregasi Sisters of St. Anne.

Kongregasi itu tidak menjawab mesej untuk komen. Belum diketahui siapa yang bertanggungjawab untuk penculikan Jumaat, walaupun kira-kira 80% Port-au-Prince telah disalahkan untuk ribuan penculikan.

Persidangan itu berkata terlalu banyak penculikan berlaku di Haiti dan mengisi “jiwa-jiwa kita dengan kesedihan dan ketakutan.”

Tahun lepas, kira-kira 3,000 orang dilaporkan diculik, menurut .

Biarawati-biarawati ini adalah mangsa penculikan berprofil tinggi yang dilaporkan di Haiti. Pada akhir November, pakar perubatan Haiti yang terkenal Dr. Douglas Pape diculik di Port-au-Prince. Beliau masih belum dibebaskan walaupun beberapa tebusan telah dibayar, menurut laporan media tempatan.

Pada Oktober 2021, 17 ahli organisasi agama AS diculik dan kemudian dibebaskan, sesetengah selepas dua bulan dalam tawanan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.