50 orang cedera oleh ‘gerakan kuat’ di atas pesawat Boeing terbang dari Australia ke New Zealand

(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya 50 orang cedera Isnin oleh “pergerakan kuat” pada pesawat Boeing 787-9 Dreamliner yang terbang dari Australia ke Auckland, New Zealand, menurut pihak berkuasa.

menyatakan dalam kenyataan bahawa terdapat “peristiwa teknikal semasa penerbangan yang menyebabkan pergerakan kuat.”

Paramedik dan lebih 10 kenderaan kecemasan menunggu penumpang apabila penerbangan LA800 mendarat di Auckland.

Kira-kira 50 orang telah diberi rawatan di tapak kejadian untuk cedera ringan manakala 13 orang telah dihantar ke hospital, jurucakap ambulans berkata melalui The Associated Press. Satu pesakit yang berada di atas penerbangan dilaporkan dalam keadaan serius.

Penumpang melaporkan beberapa orang tidak memakai tali selamat apabila penerbangan itu tiba-tiba jatuh.

Destinasi akhir pesawat itu adalah Santiago, Chile, tetapi mendarat di Lapangan Terbang Auckland mengikut laluan penerbangan biasa, menurut Reuters.

“LATAM menyesali ketidakselesaan dan kecederaan yang mungkin disebabkan oleh situasi ini kepada penumpangnya, dan mengulangi komitmennya terhadap keselamatan sebagai keutamaan dalam rangka piawaian operasinya,” kata syarikat penerbangan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.