5 pejuang kemerdekaan Papua terbunuh dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan di wilayah Papua Indonesia

Lima pejuang kemerdekaan Papua terbunuh dalam pertempuran antara pasukan keselamatan dan kumpulan pemberontak di wilayah Papua yang bergolak di Indonesia, kata polis dan pemberontak Isnin.

Pasukan tentera dan polis bersama membunuh lima pejuang dari Tentera Pembebasan Papua Barat, sayap tentera Gerakan Papua Merdeka, dalam pertempuran pada hari Sabtu dengan puluhan pemberontak bersenjatakan senjata gred tentera dan anak panah di kampung Serambakon yang berbukit di wilayah Dataran Tinggi Papua, kata Faizal Ramadhani, anggota polis negara yang mengetuai pasukan keselamatan bersama.

Pasukan keselamatan merampas dua senapang serbu, sebuah pistol, beberapa anak panah, dua telefon bimbit, wang tunai, lebih daripada 300 butir peluru dan bendera “bintang pagi” – simbol pemisah – selepas pertempuran itu, kata Ramadhani.

Pertempuran antara kedua-dua pihak bermula pada pertengahan April apabila penyerang dari tentera pembebasan menyerang berpuluh-puluh tentera kerajaan di daerah Nduga dan membunuh sekurang-kurangnya enam tentera Indonesia yang mencari Phillip Mark Mehrtens, seorang juruterbang New Zealand yang diculik oleh pemberontak pada bulan Februari.

Pemberontak di Papua telah berjuang pemberontakan berskala rendah sejak awal 1960-an, ketika Indonesia mengilhak wilayah itu, bekas tanah jajahan Belanda.

Papua dimasukkan ke dalam Indonesia pada tahun 1969 selepas undian yang disponsor PBB yang secara meluas dilihat sebagai tipu helah. Sejak itu, pemberontakan telah merebak di wilayah itu, yang dibahagikan kepada lima wilayah tahun lalu untuk meningkatkan pembangunan di wilayah termiskin Indonesia.

Sebby Sambom, jurucakap tentera pembebasan, mengesahkan dakwaan polis tetapi berkata bahawa kehilangan lima pejuang “tidak akan membuat kami menyerah.”

“Mereka adalah wira kebangsaan rakyat Papua,” kata Sambom dalam kenyataan yang diberikan kepada The Associated Press pada hari Isnin. “Mereka mati mempertahankan rakyat Papua daripada kepupusan akibat jenayah tentera dan polis Indonesia yang bertindak sebagai pengganas.”

Pemberontak pada bulan Februari menceroboh sebuah pesawat berenjin tunggal tidak lama selepas mendarat di landasan kecil di Paro dan menculik juruterbangnya. Pesawat itu pada mulanya dijadualkan untuk mengambil 15 pekerja pembinaan dari pulau-pulau Indonesia lain selepas pemberontak mengancam untuk membunuh mereka.

Penculikan juruterbang itu adalah penculikan kedua yang dilakukan pejuang kemerdekaan sejak 1996, ketika pemberontak menculik 26 ahli misi penyelidikan Tabung Hidupan Liar Dunia di Mapenduma. Dua orang Indonesia dalam kumpulan itu dibunuh oleh penculik mereka, tetapi tebusan yang masih hidup akhirnya dibebaskan dalam tempoh lima bulan.

Penculikan juruterbang mencerminkan kemerosotan keadaan keselamatan di wilayah paling timur Indonesia Papua, bekas tanah jajahan Belanda di bahagian barat New Guinea yang secara etnik dan budaya berbeza dengan kebanyakan Indonesia.

Pertempuran hari Sabtu adalah insiden keganasan terbaru dalam beberapa tahun kebelakangan ini di Papua, di mana konflik antara orang asli Papua dan pasukan keselamatan Indonesia adalah perkara biasa.

Data yang dikumpul oleh Amnesty International Indonesia menunjukkan sekurang-kurangnya 179 orang awam, 35 tentera Indonesia dan sembilan polis, bersama dengan 23 pejuang kemerdekaan, terbunuh dalam pertempuran antara pemberontak dan pasukan keselamatan antara 2018 dan 2022.