5 orang Amerika ditahan akan dibebaskan Isnin di bawah perjanjian pertukaran tahanan, kata Kementerian Luar Iran

Pertukaran tahanan antara Iran dan Amerika Syarikat dijangka berlaku pada hari Isnin, menurut pegawai.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Iran Nasser Kanaani mengakui semasa sidang akhbar bahawa pertukaran itu akan berlaku pada hari Isnin tanpa memberikan maklumat tambahan, menurut The Associated Press. Perjanjian itu termasuk membebaskan lima orang Iran yang dipenjarakan di AS dengan lima orang Amerika yang dipenjarakan di Iran, dan pembebasan sebanyak $6 bilion yang pernah dibekukan di Korea Selatan.

Kanaani berkata wang tunai itu, unsur utama pertukaran yang dirancang, kini berada di Qatar.

“Kami menyaksikan pembekuan sebahagian aset Iran di beberapa negara termasuk Korea Selatan,” kata Kanaani. “Sebagai sebahagian daripada dasar diplomasi luar negara kami yang aktif, untungnya aset Iran yang dibekukan di Korea Selatan telah dibebaskan dan insya-Allah hari ini aset itu akan mula dikawal sepenuhnya oleh kerajaan dan rakyat.”

“Mengenai pertukaran tahanan, ia akan berlaku hari ini dan lima orang tahanan, warganegara Republik Islam, akan dibebaskan dari penjara di AS,” tambah Kanaani. “Lima orang tahanan yang dipenjarakan di Iran akan diserahkan kepada pihak AS secara timbal balik, berdasarkan kehendak mereka. Kami mengharapkan kedua-dua isu ini [untuk] sepenuhnya berlaku berdasarkan perjanjian.”

Kanaani berkata dua daripada tahanan Iran akan kekal di AS.

Pentadbiran Biden belum lagi mengakui komen atau mengesahkan masa pertukaran itu.