5 anggota pasukan penyelamat tentera Yunani terbunuh dalam misi bantuan banjir di Libya

Angkatan bersenjata Greece mengisytiharkan tiga hari berkabung kebangsaan selepas lima ahli pasukan penyelamat tentera terbunuh dalam kemalangan jalan raya di Libya yang dilanda banjir.

Mayat lima orang itu – tiga pegawai tentera dan dua orang awam – diterbangkan kembali ke pangkalan tentera berhampiran Athens awal pagi Isnin ini, bersama-sama dengan 13 ahli pasukan yang cedera yang dibawa ke hospital tentera di ibu negara Greek.

Bas yang membawa pasukan Greek itu terhempas pada hari Ahad dalam perjalanan ke bandar Derna, yang mengalami kerosakan banjir yang memusnahkan. Bas itu melanggar sebuah kereta yang datang dari arah bertentangan, juga membunuh tiga penumpang Libya, menurut pegawai Libya.

“Kami semua terkejut dengan kematian penyelamat yang menyertai misi kemanusiaan untuk menunjukkan solidariti kepada rakyat Libya yang menderita,” kata Presiden Greek Katerina Sakellaropoulou. “Saya sangat sedih dengan kematian mereka yang tidak diduga.”

Hujan lebat dari ribut Mediterranean Daniel menyebabkan banjir besar-besaran di seluruh Libya timur seminggu yang lalu. Ia membanjiri kedua-dua empangan, menghantar dinding air melalui bandar pantai Derna, membunuh sekurang-kurangnya 11,000 orang. Lebih daripada 10,000 orang hilang, dan dianggap mati. Keseluruhan kawasan kejiranan telah dimusnahkan apabila air banjir menyapu jambatan, kereta dan orang ke laut.

Sebelum menyeberangi Mediterranean, ribut itu menyebabkan kerosakan yang meluas di Greece tengah, di mana banyak kawasan kekal banjir.