45 ter cedera, ada yang cedera parah, di barat laut Kemboja ketika kereta api melanggar bas di persimpangan

(SeaPRwire) –   Empat puluh lima orang cedera, lima daripada mereka dalam keadaan kritikal, apabila kereta api bertabrakan dengan sisi bas di lintasan kereta api di barat laut Kemboja Jumaat, .

Jeneral Sar Theng, ketua polis daerah Pursat, berkata kemalangan itu berlaku kira-kira jam 11 pagi apabila bas itu cuba menyeberang landasan walaupun kereta api yang datang telah lantang meniupkan honnya ketika menghampiri.

Kereta api itu mengenai bahagian tengah bas, menolaknya beberapa meter, katanya. Pemandu bas melarikan diri, meninggalkan penumpang yang cedera, yang dibantu oleh polis dan penduduk kampung dan dibawa untuk rawatan, tambahnya.

Sar Theng berkata dahulu terdapat halangan di lintasan itu tetapi ia telah rosak dan belum digantikan. Beliau berkata terdapat tanda besar yang dipaparkan di jalan memberi amaran bahawa ada lintasan kereta api di hadapan dan mendesak pemandu untuk maju dengan perlahan.

Bukanlah perkara luar biasa bagi lintasan kereta api di Kemboja untuk tidak mempunyai halangan keselamatan.

Sar Theng berkata semua penumpang bas itu adalah warga Kemboja yang dilaporkan menyewa kenderaan itu untuk lawatan ke resor gunung alam semula jadi.

“Insiden itu tidak akan berlaku jika pemandu memandu dengan bertanggungjawab,” katanya, menyatakan bahawa apabila kereta api menghampiri kawasan berpenduduk dan persimpangan jalan, juru masininya akan meniupkan hon untuk mengingatkan orang agar menjauhkan diri dari landasan. Kemalangan itu adalah kesalahan pemandu kerana mengabaikan hon, katanya.

Menurut laporan daripada polis kebangsaan Kemboja dan Kementerian , hampir 1,600 orang maut dalam kemalangan jalan raya tahun lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.