42 penduduk tempatan, 3 warga asing dilaporkan maut dalam Taufan Otis sehingga kini

Tiga penduduk asing antara sekurang-kurangnya 45 orang terbunuh apabila Taufan Otis melanda bandar pelancongan Mexico, Acapulco minggu lepas, kata pegawai pada Isnin, sementara operasi mencari yang hilang memberi tumpuan kepada bot-bot tenggelam.

Mereka yang disahkan mati termasuk satu warganegara Amerika Syarikat, satu warganegara Kanada dan satu orang dari England, semuanya telah tinggal di Acapulco untuk tempoh yang lama dan tidak dianggap sebagai pelancong, kata pendakwa tempatan.

Sementara itu, Tentera Laut berkata operasi mencari akan kini memberi tumpuan untuk mencari mayat yang mungkin di kalangan 29 bot diketahui tenggelam di Teluk Acapulco malam taufan melanda.

Bot-bot telah dikesan dan pihak berkuasa menunggu kapal yang dilengkapi dengan kren tiba lewat Isnin untuk mengangkat bangkai-bangkai itu keluar dari air, kata Setiausaha Tentera Laut Jeneral José Rafael Ojeda.

Terus ada laporan beberapa ahli krew berada di atas bot semasa ribut. Acapulco terkenal dengan kekayaan yacht mahal dan bot pelancongan murah yang membawa pelancong mengelilingi teluk.

“Setakat ini kami tahu 29 kapal tenggelam,” kata Ojeda. “Sebuah kapal dengan kren akan tiba untuk mengangkat bot-bot … kami sudah tahu di mana mereka berada.” Beliau berkata mereka berharap tidak menjumpai “mana-mana mayat lemas di sana.”

Taufan Otis mendarat pada Rabu lepas dengan angin kuat 165 batu sejam selepas menguatkan dengan begitu pantas sehingga orang ramai mempunyai sedikit masa untuk bersedia.

Dalam taufan-taufan sebelumnya di Acapulco, kebanyakan mangsa maut ditenggelamkan banjir di darat. Tetapi dengan Otis, bilangan yang signifikan kelihatan mati di laut.

Penduduk tempatan telah berkata beberapa krew telah memilih atau diperintahkan untuk kekal di atas kapal untuk menjaga kapal mereka.

Seorang pemimpin pertubuhan perniagaan tempatan meletakkan bilangan hilang atau mati di laut sehingga 120, tetapi tiada pengesahan rasmi mengenai itu.

Abigail Andrade Rodríguez adalah antara empat ahli krew di atas bot sewaan Litos, yacht bermotor kembar 94 kaki berasaskan di Puerto Marques, hanya selatan Teluk Acapulco utama, malam ribut melanda.

“Tiada satupun daripada mereka dijumpai,” kata Susy Andrade, bionya.

“Dia bercakap dengan keluarganya (Selasa) dan dia berkata laut sangat bergelora, dan mereka akan meninggalkan Puerto Marques dan menuju ke marina (Acapulco) untuk melihat sama ada mereka akan lebih selamat di sana,” kata Andrade. “Ia kelihatan mereka tidak tiba.”

Sekitar tengah malam yacht kelihatan menghantar isyarat kecemasan selepas ditiup atau melarikan diri merentasi teluk utama. Tiada berita rasmi bahawa Litos antara 29 bot disahkan tenggelam.

“Perkara tidak kelihatan baik,” kata Andrade, “tetapi kami mahu mencarinya.”

Terdapat laporan bertentangan mengenai bilangan mangsa disahkan mati sehingga kini.

Kerajaan melaporkan Ahad bahawa sekurang-kurangnya 48 orang mati apabila Taufan Otis Kategori 5 melanda pantai selatan Pasifik Mexico, kebanyakannya di Acapulco. Jabatan pertahanan awam Mexico menyatakan dalam kenyataan bahawa 43 daripada mangsa mati di bandar pelancongan Acapulco dan lima di pekan Coyuca de Benitez berhampiran.

Gabenor negeri Guerrero mencipta beberapa kekeliruan Isnin dengan melaporkan 45 mati, tetapi tidak jelas sama ada dia merujuk kepada jumlah hanya untuk Acapulco atau seluruh negeri. Gabenor Evelyn Salgado bagaimanapun menyatakan bahawa bilangan mereka yang hilang meningkat kepada 47.

Presiden Andrés Manuel López Obrador berkata Sabtu lawan politiknya cuba memperbesarkan jumlah kematian untuk merosakkannya secara politik, tetapi dengan ratusan keluarga masih menunggu berita daripada orang tersayang, ia kemungkinan akan terus meningkat.

Di Acapulco, keluarga mengadakan pengebumian untuk mangsa pada Ahad dan terus mencari keperluan asas sementara pekerja kerajaan dan sukarelawan membersihkan jalan-jalan yang tersumbat dengan lumpur dan runtuhan yang ditinggalkan oleh taufan.

Katy Barrera, 30, berkata Ahad bahawa keluarga bibinya terperangkap di bawah tanah runtuh apabila tanah runtuh menimpa rumah mereka. Mayat bibinya dijumpai bersama sisa-sisa tiga anaknya berusia antara 2 hingga 21 tahun. Bionya masih hilang.

“Air datang bersama batu, lumpur dan sepenuhnya menanam mereka,” kata Barrera, yang berdiri di luar mayat, merujuk kepada keluarga bibinya.

Semasa menyediakan untuk mengebumikan sanak saudaranya, Barrera – yang hampir tidak sempat mencari ibu dan adiknya – menyatakan keputusasaan dan ketidakpuasan hati terhadap bantuan dan peralatan yang telah dimulakan di kawasan pelancongan bandar itu tetapi bukan di kawasan bukit mereka yang dilanda tanah runtuh.

“Terdapat banyak, banyak keluarga di sini di mayat (rumah mayat) yang keseluruhan keluarga; keluarga enam, keluarga empat, malah lapan orang,” katanya. “Saya mahu meminta pihak berkuasa jangan berbohong … terdapat banyak orang yang tiba mati.”

Semasa tempoh pendek di luar rumah mayat Ahad pagi, sekurang-kurangnya enam keluarga tiba, sesetengah mencari sanak saudara; yang lain mengenal pasti mayat dan sesetengah memberi kenyataan kepada pihak berkuasa.

Konvoi kenderaan mayat dan sanak saudara yang muram menyeberangi banyak bahagian Acapulco yang terjejas sewaktu menuju ke tanah perkuburan, melalui kedai-kedai yang dirompak, jalan-jalan berselerak dengan runtuhan dan tentera memotong pokok-pokok tumbang.

Pihak syarikat elektrik negara berjanji untuk memulihkan bekalan elektrik di seluruh Acapulco menjelang Selasa malam, seminggu selepas taufan melanda.

Bantuan telah lambat tiba. Kerosakan ribut memotong bandar hampir 1 juta orang selama hari pertama, dan kerana Otis menguatkan begitu pantas pada Selasa sedikit atau tiada persediaan telah diatur terlebih dahulu.

Jabatan pertahanan awam persekutuan mengira 220,000 rumah yang rosak oleh taufan, yang memecahkan tingkap dan dinding beberapa hotel tinggi dan merobohkan bumbung beribu-ribu rumah berbumbung zink.