41% spesies amfibia di dunia kini terancam kepupusan, menurut kajian

Amfibia Bumi – dari katak berduri spike-thumb hingga newt berbuku merah, penyorak raksasa Afrika Barat, katak pokok berhias dan salamander api – didorong lebih dekat ke jurang kemusnahan akibat kemusnahan habitat, penyakit dan perubahan iklim, dengan 41% spesies kini terancam kepupusan.

Itu adalah penemuan penilaian global baru yang diumumkan oleh pemelihara alam pada hari Rabu daripada 8,011 spesies amfibia – vertebrata yang mendiami habitat akuatik dan darat. Keadaan amfibia dunia lebih buruk sekarang berbanding pada masa penilaian pertama pada tahun 2004, apabila 39% spesies terancam, menurut data dikemas kini untuk tempoh itu.

Aktiviti manusia dan perubahan iklim telah mengganggu keseimbangan halus planet kita, kemudaratan fauna dan floranya. Amfibia berada dalam keadaan paling buruk di kalangan vertebrata – dengan 27% mamalia, 21% reptilia dan 13% burung didapati terancam kepupusan dalam penilaian berasingan.

Penilaian amfibia melibatkan kerjasama seluruh dunia oleh lebih 1,000 pakar. Mendapati sesuatu spesies terancam kepupusan bermakna ia telah dinilai sebagai “kritikal terancam”, “terancam” atau “terdedah” dalam Senarai Merah Terancam Kepupusan IUCN, pihak berkuasa global mengenai risiko kepupusan hidupan liar.