400 Warga Amerika Diluluskan Untuk Meninggalkan Gaza Ketika Perang Israel-Hamas Bergejolak

Empat ratus warga Amerika telah diluluskan untuk meninggalkan Gaza seawal Khamis, disahkan.

memperoleh senarai 400 nama warga Amerika Syarikat yang dibenarkan untuk meninggalkan Gaza ketika perang Israel-Hamas masih berterusan.

Dua sumber yang terlibat dalam rundingan menyatakan bahawa 400 warga Amerika Syarikat sudah dibenarkan untuk meninggalkan Gaza seawal hari ini.

Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat sedang menetapkan tarikh perjalanan khusus kepada warga Amerika Syarikat di Gaza. Pegawai menyatakan mereka akan memaklumkan kepada mereka yang berhubung dengan kementerian.

Selain warga Amerika Syarikat, terdapat warga dari Mexico, Hungary, Croatia, Korea Selatan, Azerbaijan, Greece, Chad, Bahrain, Itali, Switzerland, North Macedonia, Sri Lanka, Belanda dan Belgium.

Termasuk dalam senarai 400 warga Amerika Syarikat yang dibenarkan untuk meninggalkan ialah Zain Ramiz Younis berusia 2 tahun dan Zaina Ramiz Younis berusia 8 bulan. Kedua-dua berkewarganegaraan Amerika Syarikat, tetapi ibu mereka, Folla Saqer, penduduk tetap Amerika Syarikat, telah dimaklumkan bahawa beliau tidak dibenarkan menyeberangi sempadan Rafah ke Mesir bersama anak-anaknya, peguam keluarga, Justin Eisele, memberitahu Digital.

Keluarga ini terus merayu kepada Kementerian Luar Negeri dan Rep. French Hill, R-Ark., untuk bantuan. Suami Saqer dan bapa kanak-kanak, Ramiz Younis, dari Little Rock, Arkansas, sudah memfailkan saman terhadap kerajaan Amerika Syarikat di mahkamah persekutuan awal minggu ini memohon bantuan untuk mengevakuasi keluarganya serta warga Palestin Amerika yang lain.

Terdapat beribu-ribu pemegang pasport asing terkandas di Jalur Gaza, termasuk kira-kira 400 warga Amerika Syarikat.

Ratusan pemegang pasport asing dan puluhan mangsa kecederaan yang sangat teruk ingin melarikan diri dari serangan udara Israel di Gaza berkumpul di sekitar pagar logam hitam di sempadan Mesir pada hari Rabu, berharap dapat melepasi pintu masuk tunggal ke dunia luar Gaza buat kali pertama sejak bermulanya perang, menurut Associated Press. Semuanya menunggu pihak berkuasa Hamas memanggil nama mereka melalui pembesar suara berkeretak.

Selepas tiga minggu harapan yang berulang kali musnah dan rundingan yang menyiksa antara Mesir, Israel dan pemimpin Hamas di Gaza, kumpulan pertama penduduk Palestin meninggalkan Jalur Gaza yang terkepung melalui lintasan Rafah pada hari Rabu.

Menerobos pintu sempadan ialah 335 pemegang pasport asing, kebanyakannya warganegara ganda Palestin tetapi juga beberapa warga asing, 76 mangsa kecederaan kritikal yang dihantar ke hospital Mesir, dan beberapa kakitangan pertubuhan bantuan termasuk Doctors Without Borders, Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah, dan agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk pelarian Palestin.

Associated Press menyumbang kepada laporan ini.