4 warga British ditahan di Afghanistan dibebaskan oleh Taliban berikutan rundingan

Taliban telah membebaskan empat warga Britain yang ditahan di Afghanistan atas tuduhan mereka melanggar undang-undang negara tersebut, kata kerajaan UK pada hari Selasa.

Pejabat Luar Negeri mengatakan dalam kenyataan ringkas bahwa mereka menyambut pembebasan empat warga Britain tersebut, dan memohon maaf atas nama keluarga mereka “kepada pentadbiran semasa Afghanistan atas sebarang pelanggaran undang-undang negara.”

“Kerajaan UK menyesali episod ini,” tambahnya.

Pejabat Luar Negeri tidak memberikan butiran tentang siapa keempat-empat tersebut atau undang-undang apa yang kononnya mereka langgar.

Scott Richards, pengasas bersama organisasi amal UK Presidium Network, yang terlibat dalam rundingan untuk membantu menjamin pembebasan warga Britain itu, berkata salah seorang daripada empat tersebut ialah Kevin Cornwell, yang telah bekerja dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dalam kapasiti perubatan.

Cornwell ditahan pada bulan Januari di sebuah hotel Kabul yang menempatkan pekerja badan bukan kerajaan, bersama seorang pengurus hotel yang tidak dikenali, selepas Direktorat Perisikan Afghanistan menggeledah bilik mereka dan menemui sepucuk pistol dalam peti besi hotel itu, menurut Richards.

Kesemua empat lelaki itu berada dalam penerbangan pulang ke UK pada hari Selasa, tambah Richards.