4 mati, 10 hilang apabila hujan lebat melanda selatan China

(SeaPRwire) –   Hujan lebat yang melanda selama akhir minggu lalu menyebabkan kematian sekurang-kurangnya empat orang di bandar-bandar tepi sungai, manakala operasi mencari masih dijalankan bagi sepuluh orang lagi yang hilang, menurut laporan media negara Isnin.

Xinhua melaporkan tiga orang mati di bandar Zhaoqing manakala seorang penyelamat mati di bandar Shaoguan. Ia tidak memberitahu bila atau bagaimana kematian itu berlaku.

Kedua-dua bandar di wilayah Guangdong antara kawasan yang paling teruk terjejas oleh hujan lebat yang bermula pada hujung minggu lepas.

Liputan stesen penyiar negara CCTV menunjukkan penyelamat menggunakan bot getah mengevakuasi penduduk dari kawasan membeli-belah dan kediaman yang banjir.

Menjelang Isnin, kira-kira 110,000 orang telah dievakuasi di seluruh wilayah itu, manakala 25,800 orang berada di pusat pemindahan, menurut Xinhua.

Di Guangzhou, ibu negara wilayah Guangdong, kerajaan menyatakan sehingga pukul 10 pagi (0200GMT) Isnin, bandar itu mencatatkan hujan bulanan sebanyak 24 inci pada bulan April – jumlah hujan bulanan tertinggi sejak rekod dimulakan pada tahun 1959.

Pusat Meteorologi Pusat China memanjangkan amaran hujan lebat sehingga malam Selasa, dengan hujan lebat diramalkan melanda bahagian besar China selatan, termasuk bahagian wilayah Guangxi dan wilayah Guangdong dan Fujian.

Banjir juga melanda wilayah Jiangxi bersebelahan. CCTV, merujuk kepada Ibu Pejabat Kawalan Banjir dan Penangguhan Kemarau Wilayah Jiangxi, berkata 459 orang dievakuasi. Hujan dan banjir telah memberi kesan ke atas 1,500 hektar tanaman di wilayah itu dan menyebabkan kerugian kewangan melebihi 41 juta yuan ($5.7 juta).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.