4 dituduh selepas rampasan senjata berjangka Iran yang disyaki dalam kapal yang membawa kematian 2 Navy SEALs: DOJ

(SeaPRwire) –   Empat warganegara asing telah didakwa selepas menghalang kapal di Laut Arab yang mengangkut senjata buatan Iran yang disyaki, Jabatan Keadilan Amerika Syarikat mengatakan.

Dua Navy SEALs meninggal dunia semasa campur tangan itu.

Penolong Pengarah FBI Washington Field Director David Sundberg berkata bahawa penangkapan lelaki dan pertuduhan seterusnya bertujuan untuk “menghantar mesej” kepada Pasukan Pengawal Revolusi Islam (IRGC).

“Tuntutan hari ini menghantar mesej bahawa bertindak sebagai wakil untuk IRGC dalam usaha untuk membawa bahaya kepada warganegara AS di luar negara tidak akan diterima oleh Kerajaan AS,” kata Sunburg.

“Mengangkut bahan letupan yang dimaksudkan untuk digunakan untuk mengancam dan menyebabkan kecederaan adalah contoh lagi tindakan gangguan dan bermusuhan IRGC,” tambahnya. “FBI dan rakan-rakan Kerajaan AS akan terus mengganggu usaha negara asing bermusuhan yang cuba menakut-nakutkan dan menyebabkan kecederaan melalui keganasan.”

Menurut rekod mahkamah, Angkatan Laut Pusat Amerika Syarikat yang beroperasi dari USS Lewis B. Puller, yang termasuk Navy SEALs dan anggota Pasukan Tanggapan Keselamatan Laut Maritim Amerika Syarikat Timur, menaiki kapal kecil pada 11 Januari.

DOJ berkata bahawa apabila Operator Kelas Kedua Nathan Gage Ingram Navy Special Warfare mula memanjat tangga ke atas bot, dia tergelincir, jatuh ke dalam jurang yang dicipta ombak di antara kapal dan kenderaan penyerang SEALs.

Apabila dia terperosok, Operator Kelas Pertama Angkatan Laut Christopher J. Chambers melompat ke dalam jurang itu untuk cuba menyelamatkannya.

Agensi itu berkata bahawa Tentera Laut menjalankan pencarian meluas untuk mengesan dan, tetapi pada 22 Januari, kedua-dua anggota perkhidmatan itu diisytiharkan mati.

Anggota tentera Amerika Syarikat bertemu 14 orang di atas kapal, yang berada di Laut Arab di lepas pantai Somalia.

Semasa pemeriksaan kapal, pasukan penggempur AS didakwa menjumpai dan merampas senjata buatan Iran.

DOJ berkata bahawa analisis awal senjata menunjukkan ia termasuk “komponen penting” untuk peluru berpandu balistik jarak sederhana (MRBM) dan peluru berpandu laut-ke-laut (ASCM).

Agensi itu berkata mereka juga mendapati komponen kepala peledak, pendorongan dan panduan dalam bahan yang dirampas.

Agensi itu berkata bahan yang dijumpai di atas kapal adalah “konsisten” dengan senjata yang digunakan oleh pasukan pemberontak Houthi yang disokong Iran dalam serangan terbaru terhadap kapal tentera dan kapal dagang AS di dan Teluk Aden.

Menurut rekod mahkamah, Tentera Laut membawa 14 pelaut asing ke atas USS Lewis B. Puller selepas menentukan bahawa kapal mereka tidak selamat dan tidak layak laut.

Pada 11 Februari, AS memperoleh waran tangkap untuk empat warganegara asing, dikenali sebagai Muhammad Pahlawan, Mohammad Mazhar, Ghufran Ullah, dan Izhar Muhammad.

Empat lelaki itu, yang didapati dengan kad pengenalan Pakistan, dipindahkan dari USS Lewis B. Fuller ke .

DOJ berkata Pahlawan didakwa dengan: secara senyap dan tidak sah mengangkut kepala peledak di atas kapal, mengetahui kepala peledak akan digunakan oleh pasukan pemberontak Houthi terhadap kapal komersial dan kapal tentera di Laut Merah dan perairan sekitarnya; dan memberikan maklumat palsu secara material kepada pegawai Pengawal Pantai AS semasa pemeriksaan dhow mengenai anak kapal dan kargo kapal.

Mazhar, Ullah dan Muhammad juga didakwa memberi maklumat palsu secara material kepada pegawai Pengawal Pantai AS semasa pemeriksaan kapal mengenai anak kapal kapal dan / atau kargo.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.