31 maut disahkan sebagai hujan lebat terus menghantui selatan Brazil, pihak berkuasa berkata

(SeaPRwire) –   Hujan lebat yang melanda negeri Rio Grande do Sul, Brazil telah menyebabkan 31 orang maut, pihak berkuasa tempatan mengatakan pada hari Jumaat, dan jumlah maut dijangka meningkat kerana puluhan lagi masih belum dikesan.

Lebih daripada 70 orang telah hilang dan sekurang-kurangnya 17,000 orang telah dipindahkan di negeri yang bersempadan dengan Uruguay dan Argentina, yang hampir separuh daripada 497 bandaranya terjejas, mengikut pertahanan awam Rio Grande do Sul.

Di beberapa bandar, jalan raya sebenarnya berubah menjadi sungai, dengan jalan dan jambatan musnah. Ribut juga memicu tanah runtuh dan runtuhan sebahagian struktur empangan di loji hidroelektrik kecil.

Satu lagi empangan di bandar Bento Goncalves juga berisiko runtuh, pihak berkuasa berkata, mengarahkan orang yang tinggal berhampiran untuk dipindahkan.

“Ini bukanlah situasi kritikal biasa; ia mungkin kes paling kritikal yang pernah dicatatkan negeri,” kata Gabenor Rio Grande do Sul Eduardo Leite dalam siaran langsung media sosial pada Khamis.

Beliau menambahkan jumlah maut kemungkinan akan meningkat lagi kerana pihak berkuasa tidak dapat mengakses beberapa lokasi.

Presiden Luiz Inacio Lula da Silva telah mengembara ke negeri pada Khamis untuk melawat lokasi yang terjejas dan membincangkan usaha menyelamat dengan gabenor.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.