3 Skier Belanda Terbunuh dalam Longsoran Salji di Pegunungan Austria

(SeaPRwire) –   Sebuah tanah runtuh berlaku berhampiran kawasan ski Austria Soelden pada hari Khamis telah mengorbankan tiga orang warga Belanda yang sedang bercuti di sana, menurut pihak berkuasa.

Polis menyatakan kumpulan 17 orang dari Belanda, disertai empat orang pemandu gunung Austria, sedang menuju ke pondok gunung Martin-Busch-Huette, kira-kira 8,200 kaki di atas aras laut apabila tanah runtuh, yang berukuran kira-kira 262 kaki lebar, berlaku sebelum jam 11 pagi.

Pasukan penyelamat gunung menyatakan tiga ahli kumpulan Belanda terbunuh, dilaporkan oleh Agensi Berita Austria. Seorang lagi telah diselamatkan dari bawah salji dan diterbangkan ke hospital berhampiran bandar Zams.

kerajaan Belanda “sedang menyiasat tepat apa yang berlaku dan bersedia memberi bantuan konsular jika diperlukan.”

Tahap amaran tanah runtuh di wilayah Tyrol, di mana Soelden terletak, adalah “sederhana”, tahap kedua daripada skala lima peringkat, tetapi pakar-pakar memberi amaran mengenai kemungkinan berlakunya tanah runtuh disebabkan salji longgar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.