3 orang lelaki ditahan atas tuduhan rogol pelancong wanita di India

(SeaPRwire) –   Wanita itu kelihatan gelisah. Mukanya bengkak dan lebam. Duduk bersama suaminya, dia mula menceritakan pengalamannya.

“Sesuatu telah berlaku kepada kami yang tidak ingin kami harapkan kepada sesiapa,” katanya dalam bahasa Sepanyol, dengan teks terjemahan bahasa Inggeris. Suaminya kemudiannya berkata: “Kami diserang dalam khemah. Kami dipukul. Mereka letakkan pisau ke leher kami dan dia dirogol oleh tujuh lelaki.”

Dalam video yang kini telah dipadam, wanita itu berkata serangan ke atas dirinya dan rakannya Sepanyol – kedua-duanya pengelana blog – berlaku di hutan pada Jumaat lewat di daerah Dumka, negeri Jharkhand timur di mana mereka berkemah dalam perjalanan ke Nepal jiran.

Pasangan itu, yang telah mendokumentasikan perjalanan mereka untuk lebih daripada 200,000 pengikut di akaun Instagram, dijumpai oleh sebuah van patrol polis yang membawa mereka ke hospital, di mana wanita itu memberitahu doktor bahawa dia telah dirogol.

Polis di Jharkhand mengesahkan insiden itu dan menangkap tiga lelaki sepanjang minggu. Pada Isnin, polis berkata mereka sedang mencari empat lagi suspek.

The Associated Press amnya tidak mengenal pasti mangsa jenayah seksual.

Kes itu memicu kemarahan seluruh negara terhadap salah satu masalah yang lama wujud di India: perjuangan berdekad-dekad untuk mengawal keganasan seksual terhadap wanita yang meningkat.

Laporan keganasan mengerikan terhadap wanita menjadi perkara biasa di India, di mana polis mencatat 31,516 kes rogol pada 2022, peningkatan 20% daripada 2021, menurut National Crime Records Bureau.

Angka sebenar dipercayai jauh lebih tinggi kerana stigma yang menyelubungi keganasan seksual dan ketidakyakinan mangsa terhadap polis. Aktivis hak wanita menyatakan masalah itu terutamanya parah di kawasan luar bandar, di mana mangsa keganasan seksual kadang-kadang dipermalukan oleh masyarakat dan keluarga bimbang tentang kedudukan sosial mereka.

“Sering kali, mangsa menjadi mangsa lanjut dengan hinaan, dan ini menjadikan sangat sukar bagi mereka melaporkan jenayah kepada polis. Dalam kes-kes sedemikian, wanita berfikir yang terbaik adalah bersungguh-sungguh,” kata Mariam Dhawale, aktivis hak wanita dan setiausaha agung All India Democratic Women’s Association.

Rogan dan keganasan seksual telah menjadi tumpuan sejak gangguan kumpulan pada 2012 dan pembunuhan pelajar wanita berusia 23 tahun di atas bas di New Delhi. Serangan itu memperjuangkan protes besar-besaran dan memberi ilham kepada pembuat undang-undang untuk memerintahkan penciptaan mahkamah khas untuk kes rogol dan menguatkan hukuman.

Undang-undang rogol dipinda pada 2013, mengkriminalisasi mengintai dan mengintip serta menurunkan umur di mana seseorang boleh didakwa sebagai dewasa daripada 18 ke 16 tahun.

Walaupun undang-undang ketat, aktivis hak menyatakan kerajaan masih tidak cukup melindungi wanita dan menghukum penyerang.

“Sering kali, siasatan dalam kes rogol dirosakkan oleh polis dan bukti tepat masa tidak dikumpul. Kes-kes ini ditarik tanpa sebarang hukuman dan penjenayah berjalan bebas,” kata Dhawale. Beliau berkata pengadilan kekal jarang dan kes sering kekal tersekat selama bertahun-tahun dalam sistem keadilan jenayah India yang tersumbat.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kadar pengadilan dalam kes rogol berkisar di bawah 30%, menurut beberapa laporan kerajaan.

Kes rogol berprofil tinggi melibatkan pelawat asing menarik perhatian antarabangsa terhadap isu itu. Pada 2022, pelancong wanita British dirogol di hadapan rakannya di Goa. Awal tahun ini, seorang wanita Amerika India mengatakan dia dirogol di sebuah hotel di New Delhi.

Pada Januari, mahkamah agung memulihkan hukuman penjara seumur hidup untuk 11 lelaki Hindu yang merogol wanita Muslim semasa rusuhan agama yang membunuh dua dekad lalu. Mereka telah dibebaskan pada 2022, apabila mereka diberi karangan bunga oleh keluarga mereka dan seorang ahli politik daripada Parti Bharatiya Janata Perdana Menteri Narendra Modi.

Tahun lalu, pegulat wanita menunjuk perasaan terhadap ketua persekutuan gulat, menuduhnya berulang kali menggerayangi wanita. Selepas berbulan-bulan protes, Brij Bhushan Sharan Singh, seorang ahli politik berpengaruh daripada parti Modi, didakwa di mahkamah dengan mengintai, gangguan dan menakut-nakutkan. Singh menafikan tuduhan itu.

Dhwale berkata walaupun kes rogol berprofil tinggi mendapat perhatian media, budaya merendahkan gangguan seksual dan keganasan terhadap wanita kekal meluas di India.

“Kami terus berarak untuk protes, kadang-kadang untuk mendapatkan satu kes sahaja didaftarkan. Ia tidak sepatutnya begitu,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.