3 migran, 2 dari Cameroon, maut dalam nahas lebuh raya di Mexico

(SeaPRwire) –   Tiga migran meninggal dunia dalam kemalangan lebuh raya di negeri Oaxaca, pihak berkuasa berkata pada Khamis.

Sekurang-kurangnya dua daripada yang mati – seorang lelaki dan seorang wanita – berasal dari negara Afrika Cameroon, dan identiti yang ketiga sedang diperiksa. Lima migran lagi cedera dan sedang menerima rawatan di hospital-hospital tempatan.

Jabatan imigresen negara tidak segera mengenal pasti punca kemalangan itu, atau memberikan maklumat mengenai keadaan mereka yang cedera.

Oaxaca merupakan laluan utama bagi migran yang cuba menyeberangi Mexico untuk sampai ke sempadan Amerika Syarikat, dan kemalangan yang melibatkan migran di sana adalah biasa.

Pada bulan Mac, mayat lapan migran Asia ditemui selepas kemalangan bot di pantai Pasifik Oaxaca.

Seorang mangsa yang terselamat, seorang lelaki Asia, telah ditemui. Mayat-mayat itu ditemui berhampiran pantai bandar Playa Vicente, kira-kira 250 batu dari sempadan Mexico dengan Guatemala.

Pada tahun 2023, sekurang-kurangnya 16 migran dari Venezuela dan Haiti maut dalam kemalangan bas di Oaxaca.

Terdapat siri kematian migran di Mexico berikutan peningkatan bilangan migran yang bergerak ke arah sempadan Amerika Syarikat. Kerana ejen imigresen sering menyerbu bas biasa, migran dan penyeludup sering mencari bentuk pengangkutan berisiko, seperti bas tidak berlesen, kereta api atau trak kargo.

Tahun lalu, 10 migran Cuba maut dan 17 yang lain cedera parah selepas trak kargo yang mereka naiki terlibat nahas di lebuh raya negeri bersebelahan Chiapas, berhampiran sempadan dengan Guatemala.

Institut Imigresen Kebangsaan berkata semua mangsa adalah wanita, dan salah seorang daripada mereka berusia di bawah 18 tahun.

Institut itu berkata pemandu kenderaan itu kelihatan melanggar had laju dan kehilangan kawalan trak itu, yang membawa 27 migran ketika itu. Pemandu melarikan diri dari tempat kejadian.

Pihak berkuasa Mexico secara umumnya melarang migran tanpa dokumen membeli tiket bas biasa, jadi mereka yang tidak mampu mengupah penyeludup sering menyewa bas yang dipandu dengan buruk dan dalam keadaan teruk yang melanggar had laju untuk mengelak diperiksa. Atau mereka berjalan di tepi lebuh raya, menaiki trak yang lalu.

Minggu lepas, sebuah trak terbalik di lebuh raya Chiapas, membunuh dua migran Amerika Tengah dan mencederakan 27 lagi. Dan dua migran Amerika Tengah maut minggu lepas selepas cuba naik kereta api bergerak di negeri Coahuila berhampiran sempadan Texas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.