3 mati, 2 hilang di pulau Yunani selepas bot pelarian tenggelam

Operasi mencari dan menyelamat sedang dijalankan Isnin selepas bot pelarian yang membawa pendatang haram tenggelam semalam di luar pantai pulau kecil timur Yunani Symi, meninggalkan sekurang-kurangnya tiga orang maut, kata pihak penyelamat pantai.

Lapan orang telah diselamatkan, dengan dua daripada mereka dihantar ke hospital di pulau berhampiran Rhodes dan yang lain dipindahkan ke pelabuhan utama di Symi, menurut pihak penyelamat pantai.

Pihak berkuasa berkata mereka telah menjumpai mayat dua lelaki dan seorang wanita di laut. Para pelarian memberitahu dua orang lagi dalam bot itu dipercayai berjaya mencapai pantai sendiri.

Dua kapal penyelamat pantai, empat bot persendirian dan sebuah helikopter tentera sedang mencari kedua-dua orang yang hilang itu. Kewarganegaraan mereka yang berada dalam bot itu belum diketahui segera.

Yunani terletak di salah satu laluan penyeludupan orang yang paling popular untuk orang-orang yang melarikan diri daripada konflik dan kemiskinan di Timur Tengah, Afrika dan Asia dan cuba masuk ke Kesatuan Eropah.

Ramai menggunakan bot kecil untuk pergi dari Turki ke pulau-pulau Yunani berhampiran pantai Turki, manakala yang lain menggunakan bot layar, yacht atau kapal nelayan yang lebih besar untuk melakukan perjalanan yang lebih jauh dari sama ada Turki atau Afrika Utara ke Itali, mengelakkan Yunani.