3 mati, 1 cedera dalam pertembungan pengganas berhampiran sempadan Serbia-Hungary

Sebuah tembakan di antara pendatang berlaku berhampiran sempadan Serbia dengan Hungary awal pagi Jumaat menyebabkan tiga orang terbunuh dan seorang lagi cedera parah, stesen televisyen negeri Serbia RTS melaporkan pada Jumaat.

Tembakan itu berlaku di bangunan pertanian terbiar berhampiran kampung Horgos, laporan itu berkata. Sejumlah besar pegawai polis dihantar ke tempat kejadian, kata RTS. Polis belum mengeluarkan kenyataan rasmi.

Laporan keganasan dan pertempuran senjata api menjadi biasa berhampiran sempadan antara Serbia dengan negara ahli Kesatuan Eropah Hungary. Beribu-ribu pendatang telah berkemah di kawasan itu, mencari cara untuk merentasi dengan bantuan penyeludup manusia.

Kawasan sempadan Serbia-Hungary terletak di laluan darat Balkan migrasi ke Eropah Barat, yang membawa dari Turki ke Greece dan Bulgaria, dan kemudian ke Macedonia Utara, Serbia, atau Bosnia.

Kerajaan Hungary yang sangat anti-pendatang telah menyusun dawai berduri di sempadan dengan Serbia untuk menghentikan aliran masuk. Kumpulan penyeludupan manusia bagaimanapun telah berlipat ganda di kawasan sempadan, kerap bertembung untuk kawalan.

Polis Serbia telah menyerbu kawasan sempadan beberapa kali sepanjang beberapa bulan lepas. Mereka kemudian melaporkan menangkap ratusan pendatang, menangkap penyeludup dan mendapati pelbagai senjata di kawasan berhutan.