3 diselamatkan dari bot terkandas di Laut Karang selepas ‘beberapa serangan ikan jerung’: Pihak berkuasa Australia

Pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia (Australian Maritime Safety Authority) menyelamatkan tiga pelaut yang terkandas di Laut Karang pada hari Rabu setelah beberapa serangan ikan jerung menyebabkan kapal mereka rosak teruk.

AMSA berkata ia bertindak balas kepada isyarat radio penunjuk kedudukan kecemasan (EPIRB) dari sebuah katamaran boleh kembung 9 meter (30 kaki) Tion pada kira-kira jam 1:30 pagi waktu tempatan pada hari Rabu. Tiga orang lelaki – seorang Perancis dan dua orang Rusia – berusia antara 28 hingga 64 tahun berada di atas kapal itu.

Para lelaki itu sedang belayar dari negara kepulauan Pasifik Vanuatu ke Cairns, Australia, dan berada lebih daripada 500 batu ke timur pantai Australia apabila penyelamat mencapai mereka.

Di lokasi itu, dicatat bahawa kedua-dua badan kapal rosak teruk akibat “beberapa serangan ikan jerung,” lapor AMSA.

Atas permintaan AMSA, kapal pengangkut kenderaan berbendera Panama “Dugong Ace” tiba di tempat kejadian dan berjaya menyelamatkan ketiga-tiga lelaki itu, yang dijangka akan tiba di Brisbane pada hari Khamis. Pesawat Penyelamat Challenger berasaskan Cairns juga dikerahkan ke lokasi itu.

Joe Zeller, pengurus tugas di pusat tindak balas AMSA di Canberra, berkata ketiga-tiga lelaki itu “sihat dan sejahtera,” sambil menambah bahawa mereka “sangat gembira dapat diselamatkan.”

Foto udara yang diambil oleh agensi itu menunjukkan kerosakan teruk pada katamaran separa tenggelam itu, dan bahagian hadapan salah satu badan kapal kelihatan benar-benar terputus.

Zeller berkata EPIRB bercod GPS membolehkan lokasi pelaut dikesan dengan cepat, supaya penyelamatan nyawa dapat dilakukan.

AMSA menggambarkan insiden ini sebagai “peringatan tepat pada masanya” untuk jangan sekali-kali berlayar tanpa alat kecemasan.

“EPIRB dan penunjuk lokasi peribadi (PLB) yang dilengkapi GPS boleh menyelamatkan nyawa anda dalam kecemasan. Pastikan alat kecemasan anda didaftarkan dengan betul dengan AMSA.” tulis agensi itu.

EPIRB katamaran itu didaftarkan di Rusia, menurut AMSA.

Perjalanan dari Vanuatu ke Australia dengan jenis kapal yang digunakan lelaki itu biasanya mengambil masa sekitar dua hingga tiga minggu, tambah Zeller.