3 beruang ditangkap dan dibunuh di Jepun selepas menyelinap masuk ke kilang

Tiga ekor beruang yang menyelinap masuk ke sebuah kilang tikar tatami di utara Jepun dan bersembunyi di dalamnya selama hampir sehari telah ditangkap, menurut pegawai bandar.

Seorang pegawai bandar yang berkawal telah nampak beruang-beruang itu, dipercayai ibu bapa dan dua ekor anak, ketika mereka berjalan masuk ke sebuah kilang tikar tatami pada pagi Rabu di Misato, sebuah bandar di wilayah Akita, di mana telah berlaku peningkatan bilangan serangan beruang yang dilaporkan di kawasan perumahan atau berdekatan.

Seorang pemilik kilang tikar tatami berkata dia nampak beruang-beruang itu berjalan di luar tetapi tidak pernah terfikir mereka akan masuk ke dalam.

Pegawai bandar dan pegawai polis segera bergegas ke tempat kejadian, masing-masing memakai topi keledar dan membawa perisai, serta terus memerhati. Pemburu tempatan menggunakan mercun api untuk cuba menakutkan penceroboh itu keluar, namun tidak berjaya. Kemudian mereka memasang sepasang sangkar di pintu masuk kilang tikar tatami itu dan menunggu semalaman.

Pada pagi Khamis, beruang-beruang itu terperangkap dalam sangkar, dua ekor anak dalam satu dan dewasa dalam satu lagi. Rakaman televisyen menunjukkan sangkar-sangkar itu dikeluarkan dari kilang dan diletakkan di atas trak pikap dengan kren.

Misato kemudiannya mengeluarkan mesej mendesak kepada penduduk bahawa ketiga-tiga ekor beruang itu telah ditangkap. Laporan media menyatakan beruang-beruang itu kemudiannya dibunuh kerana dikhuatiri mereka akan kembali ke bandar dan menimbulkan bahaya sekali lagi jika dilepaskan.

Akita telah mencatatkan rekod 30 kes serangan beruang ke atas manusia pada tahun 2023 sahaja, semakin meningkat di kawasan perumahan. Pakar menyatakan mereka turun dari hutan mencari makanan disebabkan kekurangan buah berangan, makanan ruji mereka. Pegawai menasihati penduduk supaya tidak meninggalkan sampah di luar, dan menasihati pendaki untuk membawa loceng bagi mengeluarkan bunyi, serta menggunakan semburan anti-beruang atau berbaring menelungkup jika bertemu beruang.