3 askar terbunuh, 27 yang lain cedera dalam serangan di hotel Somalia

(SeaPRwire) –   Tiga orang tentera terbunuh dan 27 orang cedera dalam serangan hotel di ibu negara Somalia, polis berkata pada Jumaat, insiden terbaru menunjukkan keupayaan pemberontak al-Shabaab untuk menyerang.

Perkhidmatan keselamatan awalnya dilihat mengelilingi Hotel Syl, biasanya dilawati oleh pegawai kerajaan dan ahli parlimen, berikutan serangan malam Khamis yang didakwa oleh militan bersekutu al-Qaeda.

“Tiga orang tentera mati. Lapan belas orang awam dan sembilan orang tentera cedera dalam serangan hotel, Kasim Ahmed Roble, jurucakap polis, memberitahu satu sidang akhbar. “Semua pembunuh ditembak mati dan mayat mereka dipamerkan.”

Al-Shabaab telah menjalankan pemberontakan kejam terhadap kerajaan persekutuan Somalia sejak 2006 untuk cuba menubuhkan kerajaan sendiri berdasarkan tafsiran mereka terhadap undang-undang Syariah Islam.

Dalam serangan Khamis, penduduk mendengar letupan diikuti tembakan apabila penyerang memasuki hotel, mereka memberitahu Reuters.

Letupan kedua berikutnya beberapa minit kemudian, wartawan Reuters dan penduduk berkata.

Walaupun dipaksa keluar daripada beberapa wilayah oleh pasukan sejak pertengahan 2010-an, kumpulan militan itu masih menguasai kawasan luas di selatan dan tengah Somalia dan melancarkan serangan secara berterusan terhadap sasaran awam dan tentera.

Pada Jun, militan al-Shabaab membunuh sembilan orang di restoran Pearl di ibu negara. Pada 2019, pejuangnya menyerang Hotel Syl.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.