3 anggota tentera laut Afrika Selatan maut, 1 kritikal selepas kemalangan kapal selam

Tiga anggota tentera laut Afrika Selatan meninggal dunia dan seorang pegawai kanan berada dalam keadaan kritikal selepas tujuh anak kapal kapal selam disapu dari deknya oleh ombak besar ketika sebuah helikopter sedang cuba memindahkan bekalan, kata Jabatan Pertahanan pada hari Khamis.

Kemalangan hari Rabu berlaku ketika sebuah helikopter Lynx Tentera Udara sedang cuba melakukan apa yang dikenali sebagai pembekalan menegak bekalan ke kapal selam SAS Manthatisi di permukaan laut di luar pantai Cape Town, kata jabatan itu.

Juga pada hari Rabu, empat tentera terbunuh dan dua lagi cedera parah dalam kemalangan jalan raya berasingan berhampiran bandar Upington. Kematian itu berlaku apabila dua trak tentera SAMIL 50, satu menunda yang lain, terbalik kerana tayar meletup. Para tentera itu dilontar keluar dan salah satu trak mendarat di atas mereka, kata jabatan itu dalam pengumuman berasingan.

Kedua-dua kemalangan maut itu berlaku kira-kira tiga jam antara satu sama lain. Jarang berlaku beberapa kematian dalam kemalangan angkatan tentera Afrika Selatan, apatah lagi dua kemalangan maut pada hari yang sama.

Operasi kapal selam serta-merta dihentikan dan usaha menyelamat dilancarkan selepas anggota tentera laut disapu ke laut.

KENYA AKAN MEMIMPIN PASUKAN MULTINASIONAL DI HAITI UNTUK MEMPERJUANG GENG
Ketujuh anak kapal kapal selam telah diselamatkan, tetapi tiga disahkan meninggal dunia. Seorang anak kapal dari helikopter yang dihantar sebagai “perenang permukaan” untuk membantu operasi menyelamat juga telah diselamatkan dan kini berada di hospital bersama-sama empat orang pelaut kapal selam yang terselamat.

Institut Penyelamat Kebangsaan Laut dan perkhidmatan kecemasan lain telah dipanggil untuk membantu penyelamatan, kata Jabatan Pertahanan. Akan ada siasatan ke atas operasi yang gagal dan kematian yang berikutnya, kata jabatan itu.

Angkatan Pertahanan Kebangsaan Afrika Selatan, yang terdiri daripada semua angkatan tentera, berkata seorang pegawai wanita dengan pangkat leftenan komander adalah antara yang terbunuh. Para mangsa dinamakan selepas keluarga mereka dimaklumkan.

Cape Town dan kawasan-kawasan lain di pantai selatan Afrika Selatan telah dilanda ombak yang sangat ganas sejak hujung minggu lalu, disebabkan oleh fenomena yang dikenali sebagai “air pasang musim bunga.”

Penganalis angkatan tentera Afrika Selatan Dean Wingrin memberitahu laman web defenceWeb bahawa kapal selam itu bergerak ke tebing Cape Town untuk pameran tentera laut selama tiga hari bermula pada hari Sabtu. Tentera laut telah merancang pameran itu untuk menandakan cuti kebangsaan Hari Warisan Afrika Selatan pada hari Ahad.

SAS Manthatisi adalah salah satu daripada tiga kapal selam jenis 209/1400 Heroine kelas Jerman dalam armada tentera laut Afrika Selatan dan telah kembali ke air pada awal tahun ini selepas menjalani kerja-kerja penyelenggaraan.