29 migran diselamatkan dari bot di lepas pantai pulau Yunani

(SeaPRwire) –   Sebuah kumpulan 29 pendatang telah diselamatkan pada hari Selasa daripada bot yang rosak di Laut Mediterranean selatan Pulau Crete, pihak berkuasa Yunani berkata, melalui laluan migrasi yang semakin sibuk dari Afrika Utara.

Satu kenyataan pihak pengawal pantai berkata bot itu terletak kira-kira 27 batu selatan Gavdos, sebuah pulau kecil di pantai selatan Crete, oleh kapal niaga yang lalu selepas penumpang membuat panggilan bantuan.

Pendatang sedang dibawa ke selatan Crete. Tiada maklumat segera tersedia mengenai kesihatan, kewarganegaraan atau pelabuhan berlepas mereka.

Selatan Crete dan Gavdos, 27 batu nautika dari pulau itu, telah menyaksikan peningkatan ketara dalam kedatangan pendatang tahun ini. Kebanyakan mereka berlepas dari pelabuhan Tobruk, setelah membayar kumpulan penyeludupan sehingga $5,000 setiap orang.

Menurut data, lebih daripada 1,200 orang telah tiba di kawasan ini tahun ini, daripada kira-kira 9,600 orang yang tiba di Greece melalui laut.

Pada Ahad, 74 orang lagi telah diselamatkan daripada bot selatan Gavdos, yang berukuran kira-kira 11 batu persegi dan hanya mempunyai beberapa puluhan penduduk pada musim sejuk. Dua daripada orang di atas kapal itu kemudian ditahan atas syak wasangka menjadi ahli kumpulan penyeludupan pendatang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.