27 mati selepas kebakaran meletus di kelab malam Istanbul semasa kerja-kerja pembaikan

(SeaPRwire) –   Api di kelab malam Masquerade yang ditutup untuk kerja-kerja pembaikan pada Selasa membunuh sekurang-kurangnya 27 orang, pegawai-pegawai dan laporan mengatakan.

Beberapa orang, termasuk pengurus-pengurus kelab, ditahan untuk soal siasat.

Sekurang-kurangnya seorang sedang dirawat di hospital, pejabat gabenor Istanbul mengatakan dalam kenyataan.

Kelab malam Masquerade, yang ditutup untuk kerja-kerja pembaikan, berada di tingkat tanah dan tingkat bawah tanah bangunan 16 tingkat di kawasan Besiktas di sebelah Eropah bandar yang dibahagikan oleh Bosphorus. Api telah dipadamkan.

Gabenor Davut Gul memberitahu pemberita di tapak bahawa punca kebakaran sedang disiasat dan mangsa-mangsa dipercayai terlibat dalam kerja-kerja pembaikan.

Pihak berkuasa menahan lima orang untuk soal siasat, termasuk pengurus-pengurus kelab dan seorang bertanggungjawab untuk kerja-kerja pembaikan, Menteri Keadilan Yilmaz Tunc berkata.

Datuk Bandar Ekrem Imamoglu mengatakan pihak berkuasa menyemak seluruh bangunan untuk menilai keselamatan.

Beberapa pemadam kebakaran dan ambulans dihantar ke tapak kejadian, beliau berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.