27 mati di barat laut Congo selepas bot terbalik

Sebuah bot tenggelam di Congo barat laut membunuh sekurang-kurangnya 27 orang, dan lebih 70 orang lagi hilang, kata seorang pegawai kerajaan kanan Sabtu ketika penyelamat mencari mangsa secara gilakan.

Bot tempatan itu tenggelam lewat Jumaat di bandar Mbandaka di Wilayah Equateur ketika ia mengangkut lebih 100 penumpang sepanjang Sungai Congo ke bandar Bolomba, menurut Taylor Nganzi, timbalan gabenor wilayah.

“Sudah 27 mayat mangsa telah dikeluarkan dari air (dan) dihantar ke bilik mayat hospital umum di Mbandaka,” kata Nganzi, menambah bahawa siasatan untuk mencari punca kemalangan itu telah bermula.

New Civil Society of Congo, sebuah kumpulan masyarakat awam tempatan, berkata 49 orang maut dalam kemalangan itu, yang dikatakannya berlaku selepas kegagalan enjin. “Semuanya mula tenggelam,” kata Jean-Pierre Wangela, presiden kumpulan itu kepada wartawan.

Jumlah kematian yang bertentangan, yang biasa dalam insiden sebegini di Congo, tidak dapat segera diperjelaskan.

Sukarelawan menyertai penyelamat dalam mencari mangsa hidup dan mayat, sementara keluarga berkabung atas mangsa yang terkorban.

“Kami menyelia pencarian mayat bersama perkhidmatan sungai dan disertai oleh keluarga mangsa,” kata Nganzi.

Kemalangan bot kerap berlaku di Sungai Congo dan tasik-tasik negara itu kerana penggunaan bot buatan sendiri yang sering kelebihan muatan. Kebanyakan penduduk di barat laut negara menggunakan sungai untuk bergerak kerana kekurangan jalan raya yang baik dan kerana ia lebih murah.

Kerajaan Congo telah melarang perjalanan malam di seluruh negara untuk mengelak kemalangan, walaupun ramai yang menentang arahan itu.