24 maut disahkan selepas lebuh raya runtuh di selatan China

(SeaPRwire) –   Seksyen lebuh raya runtuh awal Rabu di , menghantar kereta terguling dan meninggalkan sekurang-kurangnya 24 orang maut, menurut media negara.

Lapan belas kereta jatuh ke lereng selepas seksyen lebuh raya sepanjang 58.7 kaki runtuh, menurut kenyataan daripada pihak berkuasa di bandar Meizhou di wilayah Guangdong.

Jumlah kematian meningkat ke 24 menjelang petang Rabu, menurut agensi berita rasmi China Xinhua News.

Bahagian Guangdong baru-baru ini mengalami hujan lebat selama dua minggu, serta hujan batu. Beberapa kampung di Meizhou telah banjir awal April, dan bandar itu mengalami hujan lebat beberapa hari yang lalu.

Saksi memberitahu media tempatan mereka mendengar bunyi kuat dan melihat lubang terbuka beberapa meter di belakang mereka selepas memandu melalui bahagian jalan tersebut sebelum runtuh.

Video dan gambar dalam media tempatan menunjukkan asap di tapak kejadian, dengan landasan lebuh raya condong ke bawah ke dalam api. Timbunan kereta hitam juga boleh dilihat di lereng yang menurun dari lebuh raya.

Tanah di bawah lebuh raya kelihatan runtuh, bersama-sama dengan bahagian jalan yang putus.

Pasukan menyelamat telah membawa 30 orang ke hospital, stesen penyiaran CCTV melaporkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.