20 terbunuh di Afrika Selatan selepas bas yang membawa pekerja lombong berlanggar dengan trak

Tabrakan depan antara lori dan bas yang membawa pekerja ke lombong di wilayah Limpopo utara Afrika Selatan mengorbankan 20 nyawa, kata pihak berkuasa Isnin.

Syarikat pembinaan Murray & Roberts Cementation berkata 17 pekerjanya, yang sedang diangkut ke lombong Venetia di Musina berdekatan sempadan Zimbabwe, terbunuh dalam kemalangan Ahad lalu. Empat pekerja lain cedera.

Syarikat itu berkata ia menawarkan sokongan kepada keluarga mangsa.

Para pekerja dilaporkan sedang dalam perjalanan untuk bekerja pada projek bawah tanah di lombong milik gergasi perlombongan De Beers.

Menteri Pengangkutan Wilayah Florence Radzilani, yang melawat tempat kejadian Isnin, menyesali keadaan sebahagian daripada lori yang melalui jalan raya.

“Kami sentiasa bercakap dengan pegawai penguatkuasaan undang-undang kami dan menghantar mesej kepada pemandu-pemandu ini untuk mengatakan mereka mesti memastikan kenderaan itu layak digunakan di jalan raya, supaya anda tidak meletakkan nyawa orang yang tidak bersalah pada risiko,” katanya.

Radzilani berkata sesetengah pemandu lori mengelak jalan di mana mereka tahu pegawai lalu lintas sangat ketara kerana sebahagian kenderaan tidak layak digunakan di jalan raya atau pemandu tidak mempunyai permit yang sah.

“Kami menunggu penyiasat tetapi sudah ada dakwaan mengenai pemandu lori yang tidak mempunyai lesen dan lori yang tidak layak digunakan di jalan raya,” katanya kepada penyiar awam SABC.