20 mati di Nagorno-Karabakh dalam letupan di stesen gas yang penuh sesak dengan penduduk melarikan diri ke Armenia

Sekurang-kurangnya 20 orang terbunuh dan hampir 300 orang cedera akibat letupan di stesen minyak yang sesak di Nagorno-Karabakh apabila beribu-ribu orang bergegas melarikan diri merentasi sempadan ke Armenia, pihak berkuasa pemisah di rantau itu berkata Selasa.

Lebih daripada 13,500 orang – kira-kira 12% daripada penduduk rantau itu – telah melarikan diri merentasi sempadan sejak operasi tentera Azerbaijan yang pantas untuk sepenuhnya mendapatkan semula rantau pemisah selepas tiga dekad pemerintahan pemisah, kata kerajaan Armenia Selasa pagi.

Letupan itu berlaku apabila orang berbaris untuk mengisi kereta mereka di stesen minyak di luar ibu kota serantau Stepanakert pada lewat malam Isnin. Jabatan kesihatan kerajaan pemisah berkata bahawa 13 mayat telah ditemui dan tujuh orang telah meninggal dunia akibat kecederaan dari letupan itu, punca yang masih tidak jelas.

Ia menambah bahawa 290 orang telah dimasukkan ke hospital dan ramai daripada mereka masih dalam keadaan kritikal.

Kementerian kesihatan Armenia berkata sebuah helikopter membawa beberapa mangsa letupan ke Armenia pada Selasa pagi, dan lebih banyak penerbangan dijangka.

Penasihat presiden Azerbaijan Hikmet Hajiyev berkata di X, bekas Twitter, bahawa hospital di Azerbaijan bersedia untuk merawat mangsa, tetapi tidak jika ada yang dibawa ke sana. Azerbaijan telah menghantar ubat rawatan luka terbakar dan bantuan kemanusiaan lain, katanya.

Bahan api telah kekurangan di Nagorno-Karabakh selama berbulan-bulan, dan letupan itu semakin menambah kebimbangan penduduk tempatan sama ada mereka akan dapat memandu keluar. Sempadan Armenia kira-kira 22 batu dari Stepanakert.

Kereta yang membawa beban besar di atas bumbungnya memenuhi jalan-jalan Stepanakert, dan penduduk berdiri atau berbaring di sepanjang trotoar bersebelahan dengan timbunan bagasi.

Tentera Azerbaijan menewaskan pasukan Armenia dalam serangan kilat 24 jam minggu lalu, memaksa pihak berkuasa pemisah bersetuju untuk meletakkan senjata dan memulakan perbincangan mengenai “penyatuan semula” Nagorno-Karabakh ke Azerbaijan.

Walaupun Azerbaijan telah berjanji untuk menghormati hak etnik Armenia di rantau ini dan memulihkan bekalan selepas sekatan 10 bulan, ramai penduduk tempatan takut pembalasan dan memutuskan untuk berlepas. Sekatan Azerbaijan terhadap satu-satunya jalan menghubungkan Nagorno-Karabakh ke Armenia menyebabkan kekurangan teruk makanan, ubat-ubatan dan bahan api di rantau ini.

Moscow berkata bahawa pengaman keamanan Rusia di Nagorno-Karabakh membantu pengungsian. Kira-kira 700 orang kekal di kem pengaman keamanan pada malam Isnin.

Nagorno-Karabakh adalah wilayah autonomi di bawah Azerbaijan di bawah Kesatuan Soviet, tetapi sentimen pemisah tumbuh pada tahun-tahun akhir USSR dan kemudian meletus dalam perang.

Nagorno-Karabakh jatuh di bawah kawalan pasukan etnik Armenia, disokong oleh tentera Armenia, dalam perjuangan pemisah yang berakhir pada 1994. Semasa perang pada 2020, Azerbaijan mengambil semula bahagian Nagorno-Karabakh bersama-sama dengan wilayah sekitar yang pasukan Armenia telah tuntut semasa konflik sebelumnya.

Di bawah gencatan senjata yang mengakhiri pertempuran 2020, Rusia mengerahkan pasukan pengaman keamanan kira-kira 2,000 orang ke rantau ini. Tetapi pegawai Armenia dan pihak berkuasa serantau mengadu bahawa pengaman keamanan tidak bersedia atau tidak dapat mengakhiri sekatan.