2 Warganegara Afghanistan Ditangkap di Jerman atas Tuduhan Rancangan Seranggan Keganasan Islam ke atas Parlimen Sweden

(SeaPRwire) –   Dua warganegara Afghanistan ditahan di Jerman berkaitan plot keganasan Islam yang dikatakan terhadap Parlimen Sweden.

mengumumkan pada Selasa bahawa dua warganegara Afghanistan – dikenali sebagai Ibrahim MG dan Ramin N – ditahan di kawasan Gera oleh pegawai Pejabat Polis Jenayah Persekutuan. Pesalah-pesalah itu ditahan berdasarkan waran tangkap yang dikeluarkan pada 5 dan 6 Mac oleh hakim penyiasat di Mahkamah Persekutuan.

Ibrahim dituduh menjadi ahli Islamic State (IS) dan telah menyokong pertubuhan keganasan luar negeri, manakala pendakwa mendakwa Ramin menyokong pertubuhan keganasan yang sama. Menurut waran tangkap, Ibrahim dan Ramin telah menyokong ideologi pertubuhan keganasan luar negeri “Negara Islam (IS)” sejak sekurang-kurangnya 2023.

Pendakwa berkata Ibrahim menyertai cawangan serantau “Wilayah Khorasan Islamic State” (ISPK) dari Jerman pada Ogos 2023.

Dengan bantuan Ramin, Ibrahim sebelum ini mengumpul derma kira-kira 2,000 euro untuk IS di Jerman dan menghantarnya kepada pertubuhan tersebut melalui perantara, menurut pejabat pendakwa. Dana itu kononnya bertujuan untuk menyokong ahli-ahli IS yang dipenjara di utara Syria.

Pada musim panas 2023, ISPK mempersetujui Ibrahim untuk melaksanakan serangan di Eropah sebagai tindak balas terhadap pembakaran Al-Quran yang berlaku di , menurut waran tangkap. Ibrahim dan Ramin merancang untuk membunuh pegawai polis dan orang lain menggunakan senjata api di Stockholm di kawasan Parlimen Sweden, kata pendakwa Jerman.

“Dua orang itu telah membuat persiapan konkrit untuk ini dengan berunding rapat dengan pegawai ISPK. Khususnya, mereka menyelidik keadaan setempat di sekitar melalui Internet dan cuba beberapa kali, walaupun tidak berjaya, untuk memperoleh senjata api,” kata pejabat pendakwa.

Kedua-dua pesalah dijangka hadir di hadapan hakim penyiasat di Mahkamah Persekutuan Selasa dan Rabu. Kedua-dua suspek dituduh merancang untuk melakukan jenayah pembunuhan dan melanggar Akta Perdagangan Luar Negeri berhubung peraturan berkaitan Kesatuan Eropah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.