2 terbunuh dalam nahas kapal terbang kecil di Hungary semasa pertunjukan udara

Dua terbunuh di Hungary selepas kapal terbang kecil terhempas semasa pertunjukan udara

Sebuah kapal terbang kecil berpenggerak pembakar terhempas semasa pertunjukan udara di tengah Hungary pada hari Ahad membunuh dua orang dan mencederakan parah tiga orang di darat, kata polis.

Kemalangan maut di pertunjukan udara Börgönd di daerah Fejér berlaku pada kira-kira 3.20 petang waktu tempatan dan punca sebenarnya tidak diketahui. Juruterbang dan penumpang, berusia 67 dan 37 tahun, kedua-duanya terbunuh, sementara tiga orang dalam kereta berhampiran tempat hempasan mengalami kecederaan terbakar serius dan dimasukkan ke hospital, kata polis dalam satu kenyataan.

Rakaman video kemalangan dalam talian menunjukkan sebuah pesawat kecil melakukan pergerakan putaran sambil menaik dan menurun tetapi akhirnya terhempas dan terbakar. Penganjur acara dilaporkan membatalkan baki acara pada hari Ahad.

“Orang ramai beberapa ribu di tempat kejadian mula meninggalkan tempat kejadian secara teratur,” kata kenyataan polis.

András Cser-Palkovics, datuk bandar Szekesfehervar berdekatan, menulis di Facebook selepas kemalangan itu bahawa apa yang biasanya “hari disayangi ribuan… bertukar menjadi tragedi.”

“Apa yang berlaku hari ini adalah kesakitan yang sukar diluahkan dengan kata-kata buat perbandaran kami, seluruh bandar, dan buat saya secara peribadi,” katanya.