2 remaja yang diangkat ditangkap di Sepanyol berikutan pembunuhan ngeri terhadap ibu: laporan

(SeaPRwire) –   Dua remaja angkat telah ditangkap atas tuduhan membunuh ibu mereka selepas dia dijumpai mati dalam kereta di dalam garaj keluarga dengan beg di atas kepalanya dan “luka tusuk leher”, menurut laporan.

Remaja lelaki berumur 15 dan 13 tahun yang diangkat dari negara Eropah Timur itu telah dikesan oleh pihak berkuasa Sepanyol di Castro Urdiales awal pagi Khamis, beberapa jam selepas polis menjumpai mayat Silvia López Gayubas, menurut akhbar El Diario Montañés.

Laporan itu melaporkan bahawa remaja itu pertama kali memanggil nenek mereka, yang tinggal di hartanah bersebelahan di Castro Urdiales pada malam Rabu untuk memberitahu bahawa mereka diculik. Beliau kemudian memaklumkan polis.

Apabila polis tiba di rumah keluarga untuk menyiasat, mereka menjumpai ibu berumur 48 tahun itu “di tempat duduk belakang kereta dengan beg di atas kepala, dengan pukulan dan luka tusuk leher,” menurut laporan El Diario Montañés.

Pihak berkuasa kemudian melancarkan pencarian untuk remaja yang hilang dari rumah.

Apabila penyiasat memanggil bapa mereka, yang bekerja pada waktu malam di syarikat logam di rantau itu, “dia tidak percaya, dia hancur,” kata seorang sumber kepada akhbar itu.

Remaja itu akhirnya dikesan di Taman Cotolino di bandar pantai Sepanyol Castro Urdiales, dan salah seorang mereka cuba melarikan diri daripada polis sebelum ditahan, menurut El Diario Montañés, yang menambah bahawa mereka tidak mengaku membunuh.

Seorang pegawai kerajaan serantau kemudian memberitahu akhbar itu pada Khamis bahawa remaja itu ditahan atas syak wasangka.

“Perasaan kami ialah kesedihan mutlak. Ia menyesal bahawa tindakan seperti ini berlaku,” kata Datuk Bandar Castro Urdiales Susana Herrán kepada El Diario Montañés.

Motif pembunuhan masih tidak jelas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.