2 pemain ski dari New Zealand terbunuh dalam runtuhan salju di Jepun, kata polis

(SeaPRwire) –   Dua penunggang ski dari New Zealand telah terbunuh dalam tanah runtuh di pulau utara Hokkaido, Jepun, polis berkata Selasa.

Seorang lelaki dan wanita mati Isnin di Gunung Yotei setinggi 6,227 kaki, polis prefektur Hokkaido berkata. Seorang lelaki lagi dari New Zealand terselamat dengan kecederaan bahu, Kyodo News kata.

Semua tiga adalah penduduk tempatan dan bekerja sebagai pemandu lawatan dan pekerja musim, polis berkata.

Mereka dilaporkan sebahagian daripada kumpulan enam penunggang ski liar.

Agensi berita Kyodo News mengatakan kumpulan berasingan empat penunggang ski liar juga terkena tanah runtuh di gunung berhampiran, dengan seorang menderita kecederaan kaki.

Tiada amaran tanah runtuh atau amaran longsor dikeluarkan di kawasan itu pada masa itu, Kyodo berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.