2 orang anggota Taliban dikehendaki, 1 pegawai polis maut dalam tembak-menembak di Pakistan

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai polis kanan dan dua ahli Taliban Pakistan yang dikehendaki mati dalam pertembungan tembakan yang hebat apabila polis menyerbu sebuah sarang militan awal Selasa di barat laut negara, kata seorang pegawai tempatan.

Dua lagi pegawai polis cedera dalam pertembungan tembakan awal Selasa di Mardan, sebuah bandar di wilayah Khyber Pakhtunkhwa. Pegawai tempatan, Hidayat Ullah, mengenal pasti pegawai polis kanan yang terbunuh sebagai Ijaz Khan, yang memimpin serbuan itu.

Dua ahli Taliban yang terbunuh itu dikehendaki oleh polis atas dakwaan mereka mempunyai kaitan dengan lebih 20 serangan lampau ke atas pasukan keselamatan dan hadiah wang telah ditawarkan untuk sebarang maklumat yang membawa kepada penangkapan mereka.

Taliban Pakistan, yang secara rutin menyerang pasukan keselamatan di barat laut yang bersempadan dengan Afghanistan, tidak memberi sebarang ulasan serta merta.

Kumpulan yang dikenali sebagai Tehrik-e-Taliban Pakistan atau TTP berasingan tetapi bersekutu dengan Taliban Afghanistan, yang merampas kuasa pada Ogos 2021 ketika tentera dan NATO meninggalkan negara itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.