2 Migran Amerika Tengah mati di Mexico berhampiran sempadan Texas selepas cuba menaiki kereta api bergerak

Dua migran dari Honduras dan El Salvador meninggal pada hari Rabu ketika cuba menaiki keretapi bergerak di negeri Coahuila utara Mexico, pihak berkuasa berkata.

Jabatan keselamatan awam Coahuila berkata mayat dua lelaki migran, berusia 22 dan 23 tahun, telah ditemui pada pagi Rabu di sepanjang landasan kereta api berdekatan bandar Escobedo, kira-kira 93 batu dari sempadan Texas.

Kematian ini adalah yang terbaru dalam siri kemalangan yang melibatkan migran Amerika Tengah dan Selatan yang sedang menuju ke utara melalui Mexico menggunakan rangkaian keretapi yang dikenali secara kolektif sebagai “The Beast” dalam usaha untuk sampai ke sempadan AS.

Peningkatan mendadak migran minggu lepas telah mencetuskan penutupan salah satu lintasan sempadan AS dan memaksa syarikat kereta api terbesar Mexico menggantung puluhan kereta api kargo.

Presiden Mexico Andrés Manuel López Obrador berkata pada hari Rabu pejabatnya akan menjemput kira-kira sepuluh menteri luar negara dari negara di mana beliau mencadangkan kebanyakan migran berasal.

López Obrador berkata mesyuarat yang dijangka berlangsung dalam tempoh 10 hari akan datang, adalah jemputan untuk mewujudkan “rancangan bantuan bersama” antara negara-negara itu dan Mexico.

“Kita perlu mencapai persetujuan. Ini bukan hanya isu Mexico, ini adalah isu struktur,” katanya. Walaupun beliau tidak menyatakan negara mana yang akan menghadiri, beliau menyebut “aliran migran dari Guatemala, Honduras, Nicaragua, Ecuador, Venezuela, Cuba (dan) Colombia.”

Kerana keputusasaan untuk mencapai sempadan AS semakin meningkat, Mexico sedang menuju untuk memecah rekod bilangan permohonan suaka tahun ini. Menurut pengarah agensi pelarian Mexico, permohonan boleh mencapai 150,000 menjelang akhir tahun, jauh melebihi rekod 129,000 yang ditetapkan pada tahun 2021.

Minggu lepas pengendali kereta api konsesi terbesar Mexico Ferromex sementara menggantung perkhidmatan di bahagian utara negara ini, memetik kira-kira “setengah lusin kes kecederaan atau kematian yang dikesali” dalam kalangan migran yang melompat ke atas gerabak barangan dalam beberapa hari kebelakangan ini.

Dalam kenyataan yang sama, syarikat itu menyatakan bahawa terdapat “peningkatan yang ketara dalam bilangan migran,” dan secara khusus memberi amaran tentang “bahaya besar” menaiki kereta api yang sedang bergerak.

Walaupun ada amaran dan perkhidmatan dibatalkan, beribu-ribu migran terus menunggu di tepi landasan dan di pelantar kereta api di seluruh Utara Mexico. Ferromex berkata minggu lepas 1,500 orang telah berkumpul menunggu di bandar Torreon, Coahuila, kira-kira 177 batu barat daya tempat dua mayat ditemui pada hari Rabu.