2 mati selepas bot membawa pendatang terbalik berhampiran Puerto Rico

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa mencari penumpang yang hilang di luar pantai barat laut Khamis selepas bot yang dipenuhi mengalami kejadian karam, membunuh sekurang-kurangnya dua orang.

Polis Puerto Rico berkata pegawai menyelamatkan 20 penumpang bot yang karam Rabu berhampiran bandar pantai Quebradillas.

Dua daripada mereka dihantar ke hospital untuk sebab-sebab yang tidak dinyatakan.

Belum jelas berapa ramai orang bot itu bawa apabila ia terbalik atau dari mana mereka berlepas, walaupun kebanyakan besar yang cuba sampai ke Puerto Rico datang dari Haiti dan Republik Dominican.

Bilangan orang yang bepergian ke Republik Dominican dari Republik Dominican menaiki kapal yang rapuh dan dipenuhi telah meningkat kerana Haiti berjuang dengan peningkatan keganasan kumpulan dan kemiskinan yang semakin meruncing.

Menyeberangi Selat Mona 92 batu, selat antara pulau Hispaniola dan Puerto Rico adalah berbahaya, dengan puluhan penumpang dilaporkan tenggelam dalam tahun-tahun kebelakangan ini. , Republik Dominican dan Haiti berkongsi Hispaniola.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.