2 letupan kuat melanda Sweden, sekurang-kurangnya 3 cedera

Dua letupan kuat telah meranap melalui kediaman di tengah Sweden, mencederakan sekurang-kurangnya tiga orang dan merosakkan bangunan, dengan bata dan bahagian tingkap yang tertinggal tersebar di luar.

Pada lewat Isnin, satu letupan berlaku di Hasselby, sebuah suburb ibu negara, Stockholm. Dalam awal pagi Selasa, letupan di Linkoping, lebih kurang 110 batu ke barat daya, meranap muka satu bangunan tiga tingkat, meninggalkan runtuhan bersepah merata tempat meletak kereta.

Tidak diketahui sama ada letupan-letupan itu berkaitan antara satu sama lain.

Radio Sweden berkata Selasa bahawa letupan di Linkoping adalah berkaitan dengan perbalahan antara geng jenayah, satu masalah yang semakin meningkat di Sweden dengan tembakan memandu melalui dan letupan bom. Dua geng – satu diketuai oleh warganegara Sweden-Turki yang tinggal di Turki, satu lagi oleh bekas leftenannya – dilaporkan berperang atas dadah dan senjata.

Setakat tahun ini, telah berlaku 261 penembakan, 36 orang telah meninggal dunia dan 73 cedera. Pengiraan tidak termasuk letupan terbaru.

Polis berkata bahawa penduduk di kawasan yang terjejas di Linkoping telah dipindahkan ke kemudahan sukan berdekatan. Di Hasselby, tiga orang telah dibawa ke hospital. Keadaan mereka tidak diketahui.

Tiada sesiapa ditangkap, kata polis.

Berikutan letupan itu, kerajaan Sweden berkata ia akan mengadakan mesyuarat untuk mengenal pasti langkah-langkah yang boleh dilaksanakan dengan segera. Menteri keadilan dan pertahanan awam Sweden, Gunnar Strömmer dan Carl-Oskar Bohlin, akan mengambil bahagian bersama-sama dengan pihak berkuasa lain, termasuk wakil-wakil kawasan perbandaran dan wilayah Sweden.

“Kami kini mengumpulkan semua pelaku yang relevan untuk mengenal pasti bersama apa yang boleh dilakukan dalam jangka masa pendek dan panjang,” kata Strömmer kepada agensi berita Sweden TT.

“Akses penjenayah ke barangan letupan mesti dipotong,” kata Bohlin kepada akhbar Expressen.

Awal bulan ini, seorang budak lelaki berusia 13 tahun telah ditemui ditembak di kepala di hutan tidak jauh dari rumahnya berdekatan Stockholm. Seorang pendakwa berkata kematiannya adalah contoh yang mengerikan tentang “keganasan geng kasar dan cuai sama sekali”.

Pada 22 September, dua orang terbunuh dan dua cedera apabila seorang penembak membuka tembakan di sebuah bar yang sesak di barat laut Stockholm. Salah seorang yang mati, seorang lelaki berusia 20 tahun, adalah sasaran yang mungkin dari penembak itu, kata polis, sementara tiga lagi dipercayai orang luar. Motifnya kekal tidak jelas. Polis berkata penembakan itu mungkin sebahagiannya konflik peribadi tempatan dan ada ketidakpastian sama ada ia berkaitan dengan perbalahan yang sedang berlangsung.

Kerajaan tengah-kanan Sweden telah mengetatkan undang-undang untuk menangani jenayah geng, sementara ketua polis Sweden berkata awal bulan ini bahawa geng yang berperang telah membawa gelombang keganasan yang “belum pernah berlaku” ke negara itu.